LOC retrage suportul politic oferit lui Mihail Bagas, suspectat de complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice de către Șor
Full Article 4 minutes read

LOC retrage suportul politic oferit lui Mihail Bagas, suspectat de complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice de către Șor

Liga Orașelor și Comunelor (LOC) anunță că retrage suportul politic oferit lui Mihai Bagas, candidatul formațiunii politice la funcția de primar al capitalei pentru alegerile din 5 noiembrie. Declarația a fost făcută de liderul LOC, Alexandru Bujoreanu, pe 25 septembrie. Reacția vine după ce Bagas a fost reținut pe 21 septembrie, fiind suspectat de pregătirea și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor.

„LOC nu poate admite planarea suspiciunilor și bănuielilor rezonabile care pun sub lovitură nu doar un om, dar o echipă cu mii de oameni, în deosebi acum, în plină campanie electorală. (…) Am decis retragerea suportului politic oferit de formațiune pentru candidatul acesteia la funcția de primar al municipiului Chișinău, Mihail Bagas. LOC va întocmi actele necesare de Comisia de circumscripție Chișinău în vederea retragerii din cursa electorală a domnului Bagas din funcția de candidat la Primăria Chișinău”, a anunțat Alexandru Bujoreanu.

LOC anunță că, conform deciziei Consiliului Național din 24 septembrie, va păstra în cursa electorală lista candidaților pentru funcția de consilieri în CMC și a candidaților în suburbii, examinând în mod individual fiecare candidat înaintat în vederea neadmiterii „personajelor sau candidaților deghizați ai lui Șor”.

Liderul Ligii susține că partidul i-a oferit lui Bagas o platformă politică pentru a candida la alegerile din toamnă și că oricare acțiune săvârșită post-factum de către acesta este disociată de partid apriori. În cadrul conferinței de presă, membrii LOC au respins acuzațiile președintei ALDE, Arina Spătaru, din 22 septembrie. Potrivit lor, LOC și reprezentanții acesteia nu a primit „nici un leu” de la Bagas, „sub nicio formă”. LOC a anunțat public, așadar, că se disociază de acuzațiile aduse de „diverși actori politici”.

„Le calificăm  drept calomnioase și având scopul de a prejudicia imaginea partidului în scopul obținerii dividendelor electorale. (…) O vom ataca pe autoarea neinspirată a acestor declarații în instanța de judecată. Sperăm că instanța va investiga cu imparțialitate și obiectivitate acest caz, iar domnul Bagas va avea posibilitatea și argumentele să își dovedească nevinovăția”, a precizat Bujoreanu.

Amintim că candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile din 5 noiembrie din partea Ligii Orașelor și Comunelor, Mihail Bagas, a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție pe 21 septembrie. Atunci LOC a făcut apel la organul de urmărire penală să investigheze transparent și să prezinte argumentat probele care au stat la baza reținerii politicianului, or, în caz contrar, declara formațiunea politică, acțiunile, desfășurate în perioada electorală, pot fi calificate ca „presiune publică”.

În aceeași zi, pe 21 septembrie, deputații independenți, care au părăsit PSRM pentru a adera la „Renaștere”, partid afiliat lui Șor, au fost lipsiți de imunitate și, ulterior, reținuți. Ei sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale din partea grupului criminal condus de fugarul Ilan Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Pentru a deconspira schema lui Șor, organele de drept au conlucrat cu ex-deputata Platformei DA, în prezent președinta ALDE, Arina Spătaru. Timp de patru luni, Spătaru, sub acoperire, a demascat planul lui Șor de a încerca să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui.

O zi mai târziu, pe 22 septembrie, Arina Spătaru a declarat că partidul care urma să fie preluat de Șor este Liga Orașelor și Comunelor. Potrivit ei, Mihail Bagas, candidatul LOC la funcția de primar al Chișinăului urma să preia conducerea partidului. LOC a negat atunci declarațiile lui Spătaru, pe care  le-a calificat ca fiind „calomnioase” și „tendențioase”.

***

Mișcarea social-politică „Liga Orașelor și Comunelor” l-a înaintat pe activistul civic Mihail Bagas la funcția de primar al capitalei pe 19 iunie. Pe 19 septembrie, Bagas, alături de alți zece candidați la funcția de edil al capitalei, au depus actele necesare pentru înregistrarea în cursa electorală la CEC. Atunci Bagas a anunțat că este gata să ajute Chișinăul, așa cum ar fi făcut-o în ultimii zece ani, îndemnând chișinăuienii să nu creadă promisiunile electorale ale concurenților săi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: