Mai mulți localnici din satul Copanca, situat în Zona de Securitate, protestează față de inițiativa racordării localității la rețelele de electicitate și gaz de pe malul drept al Nistrului, în contextul crizei energetice de pe malul stâng. Manifestația are loc pe 17 ianuarie.
La intrarea din Copanca s-au adunat câteva zeci de localnici. Aceștia se opun conectării la rețelele de electricitate și gaz din dreapta Nistrului.
„Cum am fost, așa și vrem. 30 de ani nimeni nu a avut grijă de noi, dar acum, brusc, așa de repede și bani s-au găsit și stâlpi, și lume, și tractoare, și benzină. (…) Nu știu de ce atât de repede s-au apucat de lumina asta. Noi, oamenii din Copanca, doar n-am venit să batem în ușile dvs., la Chișinău, că vrem lumină. (…) Noi așteptăm, răbdăm așa cum este, până se vor rezolva problemele în Transnistria”, a declarat o manifestantă pentru corespondentul NM, Nicolae Paholnițchi.
Satul Copanca se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova, însă este conectat la infrastructura energetică din regiunea transnistreană. Principalul motiv al împotrivirii față de racordarea localității la infrastructura energetică din dreapta Nistrului este că electricitatea se va scumpi de aproximativ patru ori.
Inițiativa privind conectarea satului Copanca la sistemul energetic de pe malul drept al Nistrului are loc în contextul crizei energetice de pe malul stâng, care a fost provocată de oprirea livrărilor de gaze rusești.
Precizăm că locuitorii unor sate din perimetrul Zonei de Securitate controlate de autoritățile constituționale achită factura integral pentru energia electrică și gazele naturale, la același preț ca și cei din dreapta Nistrului. Ulterior, aceștia sunt compensați:
– Gaz: sezonul de încălzire: 350 de m3, vara: 15 m3 pentru familie;
– Electricitate: nu mai mult de 100 KWh/lună, tot anul.
De compensațiile pentru gazele naturale, oamenii din Zona de Securitate beneficiază doar în perioada rece a anului, însă pentru energia electrică – pe tot parcursul anului. În anul 2024 din bugetul de stat au fost alocați circa 131 de milioane de lei. Pentru 2025 au fost aprobați 138,2 milioane de lei.
În satul Copanca, pentru anul 2024 au fost peste 740 de beneficiari care au beneficiat de acest program guvernamental, cu un buget de 6,2 milioane.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!