Locuitorii din Bălți, impuși să plătească pentru țevile comune deși sunt debranșați de la sistem, pot depune contestații

Persoanele care nu sunt de acord cu sumele indicate în facturi pentru țevile comune de încălzire le pot contesta. Declarația a fost făcută pe 16 decembrie de reprezentanții Centralei Electrice de Termoficare (CET) Nord din Bălți, în contextul consumatorilor a căror încălzire centralizată este oprită și trebuie să plătească pentru tranzitul țevilor prin apartamente. 

Directorul general interimar CET-Nord Marian Brînza a spus că metodologia este nouă și în noiembrie a fost aplicată pentru prima dată în calcule. Astfel, potrivit lui Brînza, pot apărea unele erori. Prin urmare, toți care nu sunt de acord pot contesta sumele indicate.

„Îi îndemnăm pe consumatorii noștri, inclusiv pe cei deconectați de la centrală termică, care consideră că unele puncte nu au fost luate în considerare, să se adreseze la noi cu o reclamație„, a comunicat directorul Centralei, relatează nordnews.md.

În același timp, Brînza a precizat că, potrivit legii, fiecare consumator care este deconectat de la centrala termică este obligat să mențină 18 grade în apartament.

Metodologia aprobată ne permite să stabilim, pe baza volumului de gaz natural sau de energie electrică, or alte surse utilizate pentru încălzire, dacă consumatorul își îndeplinește obligația. Solicităm ca la contestații să fie anexate facturile pentru sursa utilizată de încălzire, fie că este gaz natural, electricitate sau orice altă sursă”, a comunicat Brînză.

Acest lucru va permite, potrivit directorului Centralei, stabilirea faptului dacă volumul de gaz sau electricitate utilizat a fost suficient pentru a asigura aceste 18 grade.

Aceasta ne va permite să identificăm și alte cazuri speciale pe care le vom analiza și formula propuneri pentru completarea acestei metodologii. Deoarece această metodologie poate fi îmbunătățită„, a spus Brînză. „Ne dorim un singur lucru, o metodologie eficientă care să satisfacă nevoile tuturor: și a celor deconectați, cât și celor conectați”, a adăugat directorul Centralei.

***

Apartamentele deconectate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să fie facturate pentru încălzirea încăperilor tehnice (care mențin în stare funcțională sistemele inginerești ale blocurilor) şi a locurilor de uz comun. Opinia este expusă într-un aviz promovat la ședința Guvernului din 14 decembrie.

În aviz se menționează că potrivit unui studiu efectuat, aportul direct de căldură de la coloane este de 15% pentru toate tipurile de case, iar în cazul în care scara blocului locativ este încălzită (fie există radiatoare, fie trec coloanele magistrale) aportul indirect de căldură constituie 6,9%, indiferent de seria casei sau numărul de etaje.

Totodată, autoritățile spun că aportul de căldură pentru apartamentele conectate la rețeaua centralizată pe coloanele cu apartamente debranșate poate crește cu până la 24%, 68% și, respectiv, cu 35% la debranșarea a opt apartamente din cele nouă de pe fiecare verticală. Pe coloanele fără apartamente debranșate aportul de căldură scade cu 22%, 36% și, respectiv, 43%.

În Chișinău, circa 24,9 mii de apartamente din totalul de 209 mii sunt debranșate de la sistemul centralizat de încălzire, în Bălți proporția este de 4,1 mii din totalul de 32,4 mii apartamente.

***

Amintim că, în luna martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă.

După ce în spațiu online au apărut mai multe neclarități, reprezentanții Termoeletrica au anunțat că noile tarife „se datorează noii metodologii de repartizare a energiei termice între toate apartamentele dintr-un bloc și că la elaborarea ei s-a luat în considerare hotărârea Curții Constituționale prin care au fost anulate unele articole din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ”, scrie Ziarul de Gardă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Elena Boboc, a declarat pentru ZdG că „Regulamentul a fost emis în urma deciziei declarării neconstituționale a plății de 10%. CC a spus că nu este echitabil să se achite cele 10%, însă pentru consumul de energie termică al locatarilor trebuie să achite cineva. Respectiv a fost elaborată o nouă metodologie de calcul a energiei termice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: