Locuri pentru bolnavii de COVID nu mai sunt? Ce ne-au comunicat în spitalele din Chișinău și din raioane
Full Article 7 minutes read

Locuri pentru bolnavii de COVID nu mai sunt? Ce ne-au comunicat în spitalele din Chișinău și din raioane

După ce numărul zilnic de îmbolnăviri de coronavirus în Moldova a depășit 1000 de cazuri, pe rețelele sociale a apărut o informație precum că în spitale nu mai sunt locuri pentru cei care s-au îmbolnăvit de COVID și că echipele ambulanțelor pur și simplu lasă acasă acești bolnavi. Deosebit de dificilă este situația în Chișinău, capitalei revenindu-i până la o jumătate dintre cazurile noi de contaminări. NM a contactat spitalele din raioane și din Chișinău și relatează, ce a constatat.

Raioanele

La Bălți, localitatea care se află pe locul doi după Chișinău în ce privește numărul de contaminări (239 de cazuri la 100 mii de locuitori), toate locurile din spitale prevăzute pentru pacienții cu coronavirus sunt ocupate. Serghei Rotari, directorul Spitalului raional din Bălți, a comunicat pentru NM că această instituție medicală este cea mai mare de la nordul țării și poate primi cei mai mulți bolnavi de COVID. Potrivit directorului, acum, la spitalul din Bălți sunt internați 190 de pacienți cu coronavirus, chiar dacă pentru bolnavii de COVID sunt 185 de paturi, inclusiv 10 paturi în secția reanimare, 25 – pentru copii și 10 – pentru femeile însărcinate.

„Unii bolnavi au fost plasați și izolați în secțiile de profil, ne-COVID, de exemplu, chirurgie, dacă persoana respectivă s-a depistat, în afară de coronavirus, și inflamația acută a apendicelui. În spital au rămas secții în care numărul pacienților este mic, noi le putem utiliza pentru a plasa pacienții cu COVID. Dacă acum vor aduce încă 20 de pacienți, noi îi vom interna”, a dat asigurări Serghei Rotari.

La Orhei, unde sunt 137 de persoane contaminate la 100 mii de locuitori, situația spitalului local nu este critică, potrivit informației administrației. Andrei Stratulat, directorul Spitalului raional Orhei, a comunicat că sunt 95 de paturi pentru pacienții cu coronavirus, două dintre care sunt în secția reanimare. În seara de 7 octombrie, erau ocupate 63 de paturi, inclusiv cele două din reanimare.

În raionul Căușeni, unde sunt 85 de cazuri de contaminare la 100 mii de locuitori, sunt 25 de paturi pentru bolnavii de coronavirus, inclusiv trei în secția reanimare și alte 13 locuri pentru cei care sunt suspectați de COVID. În ultimele zile, numărul bolnavilor variază de la 18 până la 23, de aceea în spital sunt șase locuri libere.

Ion Cebanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului raional Căușeni, ne-a spus că spitalul are posibilitatea de a deschide o secție COVID suplimentară, dacă numărul bolnavilor va crește.

Cei de la Spitalul raional Cahul nu au putut să ne ofere informații despre numărul de paturi libere. Iar la spitalele din Comrat, Cahul, Taraclia, Rezina și Ștefan Vodă nu a răspuns nimeni la apelurile NM.

De notat că reprezentanții tuturor instituțiilor medicale cu care a discutat NM menționează că situația se schimbă practic la fiecare oră, deoarece medicii externează mereu pacienții care s-au însănătoșit și îi primesc pe alții noi.

Chișinău

Situația cea mai dificilă este la Chișinău: de la începutul epidemiei, în capitală s-au depistat 25,4 mii de cazuri de contaminare, ceea ce înseamnă peste 500 de cazuri la 100 mii de locuitori. În ultima săptămână, în Chișinău s-au înregistrat peste 400 de cazuri noi de coronavirus în fiecare zi. Din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri, în unele spitale din capitală într-adevăr s-au terminat paturile libere.

locuri nu-s

În secția internare a Spitalului de boli infecțioase „T. Ciorbă” și la Spitalul „Sf. Arhanghel Mihail” au comunicat pentru NM că ei nu mai au locuri pentru pacienții noi cu coronavirus. La spitalul „Sf. Arhanghel Mihail” ne-au precizat că având 250 de paturi COVID, în seara de 7 octombrie în spital erau internați 253 de pacienți cu coronavirus.

Nici la Spitalul municipal nr. 1 nu au mai rămas locuri pentru pacienții cu COVID: sunt internați 182 de pacienți (șapte – în secția reanimare), chiar dacă în secțiile COVID erau 175 de paturi.

Potrivit afirmațiilor lui Ion Arteni, vicedirectorul spitalului, în zilele apropiate, la indicația Ministerului Sănătății, în această instituție medicală urmează să fie pregătite încă 100 de paturi pentru pacienții cu COVID, dar deocamdată, ei sunt impuși de situație să refuze internarea pacienților noi și ambulanțele sunt nevoite să-i ducă în alte spitale.

locuri aproape că nu-s

La Institutul de Medicină Urgentă ne-au comunicat că locuri pentru bolnavii de coronavirus aproape că nu au mai rămas: sunt ocupate majoritatea dintre cele 110 paturi, inclusiv 58 de la reanimare. Potrivit afirmațiilor lui Igor Curov, vicedirectorul spitalului, în curând, la IMU vor fi pregătite alte 20 de paturi destinate pacienților cu COVID. El a mai menționat că spitalul nu refuză internarea bolnavilor în stare gravă, dar au fost cazuri când pacienții în stare de gravitate medie erau repartizați în alte spitale.

Și la Spitalul Clinic Republican au menționat pentru NM că locuri pentru pacienții cu COVID aproape că nu au mai rămas. „În secția terapie intensivă sunt 52 de pacienți, în secțiile COVID – încă 115, iar acolo sunt 120 de paturi”, ne-a comunicat serviciul de presă al spitalului. Sursa citată ne-a precizat că pacienții la care testul repetat este negativ sunt transferați în alte spitale, în secțiile de profil ale SCR sau continuă tratamentul la domiciliu, pentru a elibera locuri pentru pacienții noi.

La Spitalul pentru copii „Em. Coțaga” au spus pentru NM că ei au 21 de locuri pentru pacienții cu coronavirus și că toate sunt ocupate. Vicedirectorul spitalului, Vitalie Tomoz a adăugat că ei așteaptă rezultatele analizelor de dimineață la COVID și dacă unele dintre ele vor fi negative, se vor elibera câteva paturi.

locuri mai sunt

La Spitalul municipal „Sfânta Treime” ne-au comunicat că ei continuă să primească toți pacienții cu COVID și nu refuză internarea, dar serviciul de presă al instituției nu a reușit să precizeze numărul exact al paturilor libere și cel al pacienților.

Și la Spitalul municipal de boli infecțioase pentru copii mai sunt locuri. Ludmila Bârca, directorul instituției medicale, ne-a spus că în spital sunt 100 de paturi pentru bolnavii de coronavirus. 60 dintre acestea sunt ocupate de pacienții care au fost diagnosticați ori sunt suspectați de coronavirus, trei persoane sunt în reanimare. Printre pacienții la care coronavirusul a fost deja confirmat, sunt 36 de copii și 13 maturi.

La Maternitatea nr. 2 și la Spitalul municipal pentru copii „V. Ignatenco” au refuzat să discute cu jurnalistul NM. La Spitalul de Stat și la Spitalul Ministerului Sănătății, unde la fel sunt deschise secții COVID, nu au răspuns la apelurile noastre.

Ce (nu) spune Ministerul Sănătății

Informația precum că în spitale nu mai sunt locuri pentru bolnavii de coronavirus a apărut pe rețelele sociale la începutul lunii octombrie. Despre aceasta a scris Ala Nemerenco, ex-ministru al sănătății: „Locuri în spitale nu mai sunt. Centrul COVID confirmă infecția și trimite pacienții acasă. Nu mai contează vârsta, bolile cronice – nimic. Acasă”.

La 2 octombrie, NM a expediat o solicitare în scris către Ministerul Sănătății, cu rugămintea de a ni se comunica despre situația privind locurile în spitale pentru bolnavii de coronavirus. Însă la momentul publicării acestui articol, nu a venit răspunsul la solicitare. Serviciul de presă al ministerului a comunicat că pregătește răspunsul.

Iar la 5 octombrie, Ministerul Sănătății a comunicat că până la sfârșitul săptămânii, în spitalele din capitală vor fi pregătite încă 300 de paturi pentru pacienții cu COVID.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: