„Lucrurile revin la normal”. Andrei Spînu, despre presiunea gazelor naturale din conductele magistrale
Full Article 2 minutes read

„Lucrurile revin la normal”. Andrei Spînu, despre presiunea gazelor naturale din conductele magistrale

Lucrurile revin la normal, iar presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sunt peste valorile critice și continuă să crească. Valoarea medie a presiunii gazelor naturale din conductele magistrale ale sistemului de transport fiind de cca 22,6 bar. Informația a fost prezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în seara de 2 noiembrie.  

Potrivit oficialului, volumul de gaze naturale care urmează să intre la punctele de interconectare cu Ucraina, la ziua de astăzi constituie un volum de 14,2 milioane m3, față de 5,7 milioane m3/zi în luna octombrie.

Totodată, Andrei Spânu a relatat și despre situația conectărilor la energia termică în municipiul Chișinău. Din totalul de 4.430 de obiecte racordate la SACET sunt conectate la încălzire 3.335 (aproximativ 75%)

.În ceea ce privește municipiul Bălți, începând cu data de 30 octombrie CET-Nord a revenit la regimul normal de lucru și a început a conecta consumatorii conform graficului și regimurilor tehnologice de producere. La situația actuală sunt conectate toate obiectele sociale și 412 blocuri locative din numărul total de 719.

Termogaz-Bălți, la fel a primit volumele necesare de gaze naturale, respectiv a conectat obiectele sociale și blocurile locative deservite.

Ministrul Infrastructurii a enumerat și măsurile care vor fi luate pentru perioada imediat următoare:

  • Trecerea SA „Termoelectrica” CET Sursa 1 de la utilizarea păcurii la arderea gazelor naturale;
  • Suplinirea rezervelor de combustibil alternativ;
  • Compensarea volumelor de gaze naturale preluate din conturile de echilibrare operaționale ale sistemului ucrainean și românesc de transport al gazelor naturale;
  • Compensarea volumului de energie electrică consumat din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin creșterea graficului de producție al MGRES.

Amintim că Republica Moldova și Gazprom au încheiat un nou contract de livrare a gazelor pentru o perioadă de cinci ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: