„Prețul de livrare a gazelor pentru noiembrie va fi de aproximativ 450 $ pentru 1000 m3”. Andrei Spînu, detalii despre contractul cu Gazprom
Full Article 4 minutes read

„Prețul de livrare a gazelor pentru noiembrie va fi de aproximativ 450 $ pentru 1000 m3”. Andrei Spînu, detalii despre contractul cu Gazprom

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a făcut bilanțul negocierilor dintre Gazprom și Republica Moldova privind livrarea gazelor naturale. Pe 1 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Spânu a menționat că prețul de livrare prognozat pentru luna noiembrie urmează să fie de aproximativ 450 de dolari pentru mia de m3, iar pentru luna decembrie, sub 400 de dolari.

„Ca și cifră de orientare prețul de piață la moment este de aproximativ 1089 de dolari. Pentru luna decembrie, pe piețe este prognozat un preț de 728 de dolari. Prețul mediu al achiziții efectuate în ultima sătpămînă de către Energocom a fost de 994 de dolari. Din punctul meu de vedere am reușit să rezolvăm o problemă care era să devină extrem de costisitoare pentru consumatorii casnici și industriali. Au fost negocieri extrem de dificile și trebuie să recunoaștem că poziția noastră nu era extrem de avantajoasă, dat fiind dinamica pieței și deficitul de gaze în toată Europa”, a declarat ministrul.

În cadrul acestor negocieri Republica Moldova avut trei obiective de bază. Este vorba de obținerea celui mai bun preț în actualele condiții de piață, neadmiterea creșterii la tarifele achitate de cetățeni și entitățile economice. De asemenea, ministrul Infrastructurii a menționat că contractul să fie discutat din perspectivă strict comercială, fără condiționalități politice în defavoarea țării noastre.

„S-au semnat două documente. Un protocol al negocierilor și contractul de livrare a gazelor dintre Moldovagaz și Gazprom. În protocol sunt menționate  4 aspecte principale și opt decizii la care s-a convenit”, remarcă Andrei Spânu.

Printre aspectele enunțate se regăsește efectuarea de către partea moldovenească a unui audit independent la datoriile pe care le are Moldovagaz față de Gazprom.

„Este rațională prelungirea relațiilor contractuale în baza unei formule similare. Implementarea pachetului 3 energetic este o obligație internațională asumată de Republica Moldova. Legislația RM prevede protejarea drepturilor investitorului. Aceste mențiuni au un rol de preambul pentru partea de bază a protocoluli care e format din opt puncte”, a mai spus Spînu.

Astfel, Guvernul va convoca în noiembrie ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse iar partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic. Un alt punct, prevede ca părțile să semneze până la finele anului 2021 o înțelegere între Guvernul RM și Guvernul Federației Ruse în domeniul energetic. Acesta va include păstrarea statului SA Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizări forțate a Moldovagaz până la reglementarea datoriei Moldovagaz.

Ministrul a precizat că în Protocol nu este indicată o sumă exactă a datoriei.

„Până nu avem un audit independent la toată suma datoriei nu poate fi semnat un acord de reglementare a datoriei”, a spus Andrei Spînu.

Pentru a nu acumula datorii curente suplimentare, Guvernul va compensa o parte din tariful la gaze pentru luna octombrie, a mai declarat ministrul Infrastructurii.

Amintim că contractul precedent dintre țara noastră și Gazporm a expirat la 30 octombrie. Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Ucraina a anunțat că este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie, fiind vorba despre 15 mln m3.

În condițiile sus enumerate și din cauza scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, Moldova a procurat gaz din surse alternative, lucru care a  menținut livrarea de gaze naturale către consumatori.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: