captură foto

„Lukașenko a procedat ca un om cu testicule de fier”. Protasevici a acordat un interviu pentru televiziunea națională din Belarus (VIDEO)

Fostul redactor al canalului de Telegram NEXTA Roman Protasevici a acordat un interviu directorului postului național de televiziune din Belarus, fostului militar și ex-angajat al administrației Lukașenko, Marat Markov. Asta în condițiile în care Protasevici se află, oficial, în arest în izolatorul KGB, avocatul său nu are acces la el, iar detaliile dosarului nu sunt făcute publice. Nu este clar când a fost filmat interviul, scrie Novaya Gazeta. În același timp, tatăl lui Roman Protasevici s-a arătat sigur că fiul său a făcut declarațiile respective sub presiunea autorităților.

În fața camerelor, Roman Protasevici a declarat că își „recunoaște” vina în organizarea și pregătirea unor acțiuni care încalcă ordinea publică. Procesul judiciar în care acesta este vizat nu a demarat deocamdată.

La începutul interviului, jurnalistul declară că a decis să vorbească din proprie inițiativă, că se simte bine, însă „a răcit puțin”. De asemenea, acesta spune că nu a fost machiat înainte de interviu. În momentul în care Protasevici își șterge fața cu mâinile, se vede că pe partea internă a încheieturilor are răni. Dacă a fost sau nu supus violențelor după reținere – nu se știe.

captură foto

Despre opoziția din Belarus

Opozantul a declarat că bănuiește că în spatele incidentului cu aterizarea forțată a avionului Ryanair ar fi angajatul administrației Svetlanei Tihanovskaya – Daniil Bogdanovici. Potrivit lui Protasevici, ar fi avut relații tensionate cu acesta și că ar fi urmat să fie concediat.

De asemenea, acesta a criticat opoziția din Belarus și a menționat că plătitorii de impozite din Letonia „o întrețin” pe Svetlana Tihanovskaya. Mai mult, aceasta ar fi ajutată parțial și de către donatori privați, precum și de diasporă.

Despre Lukașenko

Pe de altă parte, despre Lukașenko, acesta a declarat: „Nu voi ascunde, l-am criticat mult pe Alexandr Grigorievici. Credeam că sunt motive pentru asta, însă am fost jurnalist toată viața. Când am început să mă implic tot mai mult în activități care țin nu de jurnalism, dar de politică, am început să înțeleg că multe lucruri pentru care a fost criticat Alexandr Grigorievici, de fapt, a fost o tentativă de presiune. Și că, în multe momente, a procedat, scuzați-mi expresia „ca un om cu testicule de fier”.

La întrebarea lui Markov dacă îl respectă pe Lukașenko, acesta a răspuns: „Fără îndoială!”.

Despre călătoria în Donbas

Despre călătoria sa în Donbas, Roman Protasevici a spus că este „cea mai mare greșeală” din viața sa și că a încălcat în acest mod deontologia de jurnalist. De asemenea, a spus că dosarul penal pe numele său în regiunea Lugansk, autoproclamată independentă, este „logică” și că îi este frică de extrădare acolo. Asta cu toate că comandantul regimentului „Azov” (o organizație interzisă în Rusia, N.Red.) Andrei Bilețchii a confirmat că Protasevici s-a aflat acolo împreună cu regimentul, însă în calitate de jurnalist. Și foștii colegi ai lui Roman de la „Euroradio” au confirmat că Roman s-a aflat în zona de luptă în calitate de fotoreporter-freelancer, iar fotografia cu arma în mână a fost făcută ca amintire.

Despre canalul de Telegram NEXTA

Roman Protasevici a mai spus că a plecat din redacția NEXTA din cauza conflictului cu fondatorul proiectului – Stepan Putilo și că acesta primea „laurii” pentru activitatea pe care o făcea, de fapt, el. Jurnalistul a mai spus că, la început, NEXTA prima bani din reclamă, iar ulterior, a început să fie finanțat de „o companie rusă”.

Acesta a mai spus că denumirea era legată cu „Ural și extrageri din munți” și că ar aparține unui oligarh rus. De asemenea, a mai declarat că NEXTA plănuia să se orienteze spre situația din Rusia.

Ce spun rudele lui Roman Protasevici

Tatăl lui Roman Protasevici a declarat pentru Dojdi că tot ceea ce a spus fiul său „a spus nu din gura sa” și s-a arătat convins că acesta are nevoie de ajutorul medicilor.

„Urmăriți reacția sa la începutul interviului și chiar și ulterior, se vede bine că are loc o luptă interioară în el, între ceea ce trebuie să spună și ceea ce nu vrea să spună”, a declarat bărbatul.

În prezent, în detenție se află și iubita lui Roman – cetățeana Rusiei Sofia Sapega. Părinții tânărului presupun că fata este folosită pentru a-l șantaja: „Medicii nu sunt lăsați să îl vadă și nu putem să apreciem starea sa reală”.

***

Roman Protasevici a fost reținut pe 23 mai, după ce un avion al companiei Ryanair, care efectua o cursă de la Atena la Vilnius, a aterizat de urgență la Minsk, în urma unei alerte cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă. Pentru aterizarea avionului a fost ridicat și un aparat de zbor miliar MiG-29, la comanda directă a președintelui Alexandr Lukașenko. La bordul aeronavei se afla Roman Protasevici și iubita sa.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: