zerkalo.io

Lukașenko: Dacă nu era colaborarea militară în cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus, în țara noastră ar fi fost război

Colaborarea militară cu Minskul, în cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus, precum și statutul de membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) are un efect de „trezire” pentru Vest: în caz contrar, pe teritoriul Belarusului ar fi avut loc un război fierbinte. Declarația a fost făcută de către președintele Belarusului Alexandr Lukașenko, la Moscova, unde se desfășoară reuniunea organizației.

Colaborarea noastră militară în cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus, statutul de membru al Belarusului în cadrul ODKB, sunt acei factori stabilizatori, care provoacă un efect de „trezire” asupra capetelor fierbinți de partea cealaltă a frontierei (țările vestice, nota redacției). Dacă nu ar fi aceasta, mă tem că războiul fierbinte ar fi deja și pe teritoriul Belarusului”, a declarat Lukașenko în cadrul discursului susținut la Moscova, informează RIA Novosti.

Liderul de la Minsk a remarcat o întărire a Alianței Nord-Atlantice.

Pe partea de vest a organizației noastre crește prezența militară a SUA, în timp accelerat se modernizează infrastructura militară, se desfășoară numeroase exerciții ale NATO. Chiar acum, pe teritoriul a 19 țări europene, inclusiv la frontiera noastră – în Polonia, se desfășoară exerciții de amploare Defender Europe 2022. De cine se apără – ghiciți singuri”, a mai spus Lukașenko.

Oficialul belarus susține că, în prezent, la frontiera dintre Polonia și Belarus se află circa 15 mii de militari, dislocați acolo încă anul trecut, în contextul crizei provocate de numărul mare de migranți: „Migranți nu mai sunt, dar trupele rămân. Evident, la ziua de azi, nicio țară nu prezintă pericol pentru NATO”, a conchis Lukașenko.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ceban neagă „legăturile cu Rusia”, invocate de ministra de Externe a României: „Nu există și ei cunosc asta”

Primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, condamnă acuzațiile lansate de ministra de Externe a României, Oana Țoiu, privind presupusele sale „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”, invocate ca motiv pentru interdicția de intrare în România. Ceban respinge public acuzațiile, pe care le califică drept nefondate.

„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au „legături complicate”, dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în bază căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ion Ceban într-un mesaj video publicat pe rețele.

Primarul acuză la rândul său autoritățile de la București că pasează responsabilitatea între instituții și că, până în prezent, nu i-a fost prezentată nicio probă concretă: „Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”.

Ceban califică totodată decizia autorităților române, luată în ajun de alegerile parlamentare, drept o tentativă de influențare a opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat, pe 17 iulie, că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: