Hotnews.ro

„Lumea liberă are nevoie de un nou lider”. Reacțiile comunității internaționale la cearta dintre Trump și Zelenski

Cearta dintre președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și președintele american, Donald Trump, de la Casa Albă, în legătură cu agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, a generat un val de reacții din partea liderilor mondiali. În timp ce unii și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina și au menționat necesitatea ca Europa să sprijine mai mult țara împotriva invaziei Rusiei, alții au menționat că trebuie oprit ajutorul militar american pentru Kiev. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu:

Adevărul este simplu. Rusia a invadat Ucraina. Rusia este agresorul. Ucraina apără libertatea sa și pe a noastră. Noi suntem alături de Ucraina”.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan:

Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Trebuie să fim uniți pentru a lupta pentru valorile noastre, libertate și pace”.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau:

Rusia a invadat ilegal și nejustificat Ucraina. De trei ani, ucrainenii luptă cu curaj și rezistență. Lupta lor pentru democrație, libertate și suveranitate este o luptă care contează pentru noi toți. Canada va continua să fie alături de Ucraina și de poporul ucrainean pentru a obține o pace justă și durabilă”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz:

Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât ucrainenii. De aceea, lucrăm la un drum comun către o pace durabilă și justă. Ucraina poate conta pe Germania – și pe Europa”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron:

Există un agresor: Rusia. Există o victimă: Ucraina. Am avut dreptate să ajutăm Ucraina și să sancționăm Rusia acum trei ani — și să continuăm să facem acest lucru. Prin „noi” mă refer la americani, europeni, canadieni, japonezi și mulți alții. Mulțumim tuturor celor care au ajutat și continuă să ajute. Și respect pentru cei care luptă încă de la început — pentru că ei luptă pentru demnitatea lor, pentru independența lor, pentru copiii lor și pentru securitatea Europei”.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese:

De trei ani, Australia a sprijinit cu mândrie poporul curajos al Ucrainei în lupta sa pentru apărarea suveranității împotriva brutalității agresiunii ruse și în sprijinul dreptului internațional. Australia este alături de Ucraina”.

Premierul Poloniei, Donald Tusk:

Dragă Vladimir Zelenski, dragi prieteni ucraineni, nu sunteți singuri”.

Ministrul de Externe al Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen:

Este o lovitură în stomac pentru Ucraina… Trebuie să existe loc pentru discuții dure – chiar și între prieteni. Dar când acest lucru se întâmplă în fața camerelor pornite, există un singur câștigător. Și el stă la Kremlin”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev:

O mustrare dură în Biroul Oval. Trump i-a spus pentru prima dată adevărul în față „clovnului cocainoman”: regimul de la Kiev se joacă cu al treilea război mondial. Iar porcul nerecunoscător a primit o palmă zdravănă de la stăpânii porcariei. Este util. Dar insuficient: trebuie oprit ajutorul militar pentru mașinăria nazistă”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

Demnitatea dvs onorează curajul poporului ucrainean. Fiți puternic, fiți curajos, fiți neînfricat.
Nu sunteți niciodată singur, dragă președinte Zelenski. Vom continua să lucrăm cu tine pentru o pace justă și durabilă
”.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez:

Ucraina, Spanie este cu tine!”.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban:

Bărbații puternici luptă pentru pace, bărbații slabi luptă pentru război. Astăzi, președintele Donald Trump a stat cu curaj pentru pace. Chiar dacă a fost dificil pentru mulți să digere. Mulțumesc, domnule președinte”.

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini:

Obiectivul PACE, ajunge cu acest război. Forța Donald Trump”.

Președintele Cehiei, Petr Pavel:

Suntem alături de Ucraina mai mult ca niciodată. Este timpul ca Europa să-și intensifice eforturile”.

Prim-ministrul Țărilor de Jos, Dick Schoof:

Țările de Jos susțin Ucraina la fel de ferm ca niciodată. Acum mai mult ca niciodată. Vrem o pace durabilă și sfârșitul războiului de agresiune început de Rusia. Pentru Ucraina și poporul său, și pentru Europa”.

Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna:

Singurul obstacol în calea păcii este decizia lui Putin de a-și continua războiul de agresiune. Dacă Rusia oprește lupta, nu va mai fi război. Dacă Ucraina oprește lupta, nu va mai fi Ucraina. Sprijinul Estoniei pentru Ucraina rămâne neclintit. Este timpul ca Europa să acționeze”.

Președintele Eleveției, Karin Keller-Sutter:

Elveția rămâne ferm angajată în susținerea unei păci juste și durabile, condamnând agresiunea Rusiei împotriva unui stat suveran”.

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas:

Ucraina este Europa! Suntem alături de Ucraina. Vom intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, astfel încât să poată continua să lupte împotriva agresorului. Astăzi, a devenit clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider. Este responsabilitatea noastră, a europenilor, să acceptăm această provocare”.

Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz:

Dragă Vladimir Zelenski, suntem alături de Ucraina în momentele bune, cât și în cele dificile. Nu trebuie să confundăm niciodată agresorul cu victimaîn acest război teribil”.

Amintim că, pe 28 februarie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a efectuat o vizită oficială la Washington, unde s-a întâlnit inclusiv cu Trump. Cei doi lideri, împreună cu delegațiile lor, au purtat discuții în Biroul Oval de la Casa Albă, la care au avut acces și jurnaliști.

În timpul conversației s-a iscat o dispută după ce vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că actuala administrație americană încearcă să rezolve pe cale diplomatică războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar Zelenski i-a răspuns că președintele rus, Vladimir Putin, nu respectă acordurile încheiate. Vance, l-a mustrat pe Vladimir Zelenski, acuzând-ul de„lipsă de respect” față de Donald Trump în contextul încercărilor sale de a opri războiul. Iar însuși președintele american a susținut că omologul său ucrainean „joacă la ruletă al treilea război mondial”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: