Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sugerează că tariful la energia electrică ar putea crește, dacă va fi aprobată solicitarea Moldelectrica, însă „nu va avea impact imediat” asupra consumatorilor finali.
Moldelectrica cere Agenției să aprobe un tarif cu peste 80% mai mare pentru serviciul de transport al energiei electric. Urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitor la o eventuală creștere a prețurilor de furnizare a energiei electrice, ANRE a venit cu o reacție.
Agenția spune că examinează solicitarea menționată. Totodată a cerut întreprinderii să prezinte date suplimentare – „pentru a justifica toate costurile suportate de operator la prestarea serviciului de transport al energiei electrice”.
„Serviciul constituie un element de cost care se include la determinarea tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice și ulterior a prețurilor reglementate la energia electrică furnizată de furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord””, precizează Agenția.
După finalizarea examinării solicitării de majorare a tarifului, ANRE spune că va adopta decizia corespunzătoare.
Totodată, Agenția precizează că „serviciul de transport al energiei electrice este parte componentă a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali, cu o pondere în structura totală a prețului de apr. 5-6%”.
„O eventuală majorare a acestei componente nu va avea impact imediat asupra prețurilor la energia electrică”, au conchis reprezentanții Agenției.
***
Întreprinderea de Stat Moldelectrica a depus o solicitare la ANRE cu privire la majorarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice prin rețelele electrice. Moldelectrica a solicitat ca noul tarif pentru serviciul de transport al energiei să fie de 26,43 bani pentru un kWh, ceea ce este cu circa 82% mai mult decât actualul tarif de 14,50 bani pentru un kWh, în vigoare încă din anul 2015.
Potrivit Moldelectrica, necesitatea ajustării tarifului este argumentată printr-o serie de factori, precum rata inflației, cursul de schimb al leului faţă de dolar, dar mai ales de creșterea volumului de consum tehnologic de energie electrică până la 3,5% din volumul transportat (164,3 milioane kWh), în timp ce în 2021 a fost de 2,56% (116,3 milioane kWh).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!