Așa-zisul „procuror” și „Minister al Securității” din Transnistria vor putea cere instanțelor de judecată să declare anumite organizații drept „extremiste”. O inițiativă în acest sens a fost aprobată, pe 7 iunie, de pretinsul „Consiliul Suprem” al regiunii.
Potrivit serviciului de presă al „Consiliului Suprem” de la Tiraspol, conform amendamentelor la „Legea privind combaterea extremismului”, „procurorul” regiunii, „adjunctul” acestuia, precum și „Ministerul Securității de Stat” vor putea solicita în instanță recunoașterea organizațiilor sau a subdiviziunilor structurale ale acestora ca fiind „extremiste”.
Cauzele în care organizațiile sau subdiviziunile acestora structurale ale acestora sunt declarate „extremiste”, vor fi judecate de așa-zisa „Curte Supremă” de la Tiraspol.
Liderii organizațiilor declarate „extremiste” riscă o amendă de până la 64.400 de „ruble transnistrene” (73 600 de lei) sau pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 6 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități. Iar membrii unor astfel de organizații ar putea fi sancționați cu amendă de până la 46 000 de „ruble transnistrene” (52 600 de lei) sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.
Modificările vor intra în vigoare după ce vor fi semnate de pretinsul „lider” al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.
Precizăm că la Tiraspol, prin noțiunea de activitate extremistă se înțelege: „activitatea asociațiilor obștești și religioase sau a altor organizații, a mijloacelor de informare în masă sau a persoanelor fizice în vederea planificării, organizării, pregătirii și desfășurării de acțiuni care au ca scop: schimbarea violentă a bazelor sistemului constituțional și încălcarea integrității și securității Transnistriei; preluarea sau însușirea puterii; desfășurarea de activități teroriste sau justificarea publică a terorismului”. Termenul se referă, de asemenea, la „obstrucționarea activității legale a autorităților publice, a comisiilor electorale, precum și a activității legale a funcționarilor acestor organe și comisii, combinată cu violența sau amenințarea cu violența; defăimarea publică a unei persoane care deține o funcție publică în cadrul autorităților locale și al autonomiei locale”, etc.
***
Amintim că, în 2022, Victor Pleșkanov, un locuitor al regiunii transnistrene, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru așa-zise „îndemnuri extremiste” pentru că ar fi scris pe Facebook mesajul „Glorie Ucrainei. Moarte RMN”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!