„Mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură să supraviețuiască”. Chicu dă asigurări că guvernul va susține chiar și artiștii care „au uitat de stat”
Full Article 3 minutes read

„Mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură să supraviețuiască”. Chicu dă asigurări că guvernul va susține chiar și artiștii care „au uitat de stat”

Premierul Ion Chicu a anunțat că guvernul va susține oamenii de cultură pe perioada stării de urgență în sănătate publică, când a fost interzisă desfășurarea concertelor și a spectacolelor. În cadrul briefingului din 30 noiembrie, șeful executivului și-a cerut scuze de la artiști. 

„Înțeleg indignarea oamenilor de cultură, am văzut mai multe reacții. Eu o să vă spun foarte sincer: eu vreau foarte mult și sper și mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură să supraviețuiască acestei perioade. Știu că este o lovitură economică. Acei angajați, oameni de cultură care lucrează în structurile statului vor continua să primească salarii, indiferent dacă dau spectacole sau nu”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a dat de înțeles că vor fi susținuți financiar și artiștii care nu achitat anterior impozite.

„O să îi susținem și pe cei care au avut relații cu statul, cu bugetul… mă refer la cei care practică activitate artistică liberă, fie că au cumpărat patente…O să încercăm să îi susținem și pe cei care, atunci când le e bine, au uitat de stat. Dar acum este important pentru noi ca fiecare din aceste valori culturale, umane ale țării să rămână vii, să nu pierdem pe nimeni în această perioadă”, a declarat Chicu.

Prim-ministrul a argumentat că măsuri de restricție similare au fost adoptate și în alte state.

„Le cer scuze și le mulțumesc oamenilor de cultură care înțeleg bine situația. Ei pot continua repetițiile, alte activități, dar din păcate, până pe 15 ianuarie, nu este posibil să permitem concerte sau spectacole cu participarea mai multor spectatori. Aceste măsuri nu sunt invenții a lui Chicu, dar sunt impuse peste tot în Europa”, a precizat Chicu.

Totodată, premierul a declarat că în spitale practic nu mai sunt locuri libere pentru pacienții infectați cu COVID-19.

***

Astăzi, în Republica Moldova, au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19. Măsurile vor fi valabile din 30 noiembrie până pe 15 ianuarie. Printre acestea se numără interdicția de a desfășura spectacole și concerte cu prezența spectatorilor.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente constituie între 2000 – 5000 de lei pentru persoane fizice și între 10 000 – 35 000 de lei, pentru persoanele juridice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: