Radio Chișinău

MAE-ul României reacționează, după ce CMC a refuzat să permită postului Radio Chișinău utilizarea, în continuare, a denumirii actuale

Redacția Radio Chișinău a publicat pe 27 mai o declarație cu privire la situația creată în urma respingerii prin vot, de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC), a dreptului de utilizare a toponimicului Chișinău în denumirea postului de radio Radio Chișinău. Administrația și angajații postului de radio își declară regretul și dezamăgirea profundă față de această decizie.

Radio Chișinău, pe tot parcursul celor zece ani de emisie, a fost un partener loial și onest al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană.  SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp. (…) Lipsa oricărei reacții din partea primăriei la solicitările noastre, ne dă încă speranța să credem că votul consilierilor municipali care au respins Proiectul de decizie rezidă din necunoașterea obiectului de activitate al unui post de radio și posibila confuzie între o societate care comercializează bunuri cu brandul Chișinău și o societate ce operează un post de radio ce difuzează informatii, cultură și divertisment”, se arată în declarație.

În acest sens, redacția așteaptă o eventuală reconsiderare a poziției și votului Consiliului Municipal Chișinău.

Reacția MAE-ului României

Între timp, a venit cu o reacție Ministerul Afacerilor Externe al României, care „regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”, a Consiliului Municipal Chișinău. Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat, se mai spune în comunicatul citat.

Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, este un post a cărui emisie a fost inaugurată la data de 1 decembrie 2011, fiind succesorul primului post de radio regional al Radio România, deschis la Chișinău în 1939 – Radio Basarabia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

The Moscow Times

Olanda: un rus, condamnat pentru transmiterea tehnologiilor de producție a cipurilor către Rusia

Un tribunal din Rotterdam l-a condamnat pe cetățeanul rus Gherman Aksenov, în vârstă de 43 de ani, pentru încălcarea sancțiunilor UE și furtul de informații tehnice, pe care le-a transmis serviciilor de informații ale Federației Ruse. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Între 2015 și 2024, cetățeanul rus a lucrat în companii olandeze din industria semiconductoarelor, precum ASML (lider mondial în producția de echipamente pentru fabricarea microcipurilor) și NXP Semiconductors (furnizor de componente semiconductoare). El a oferit Rusiei „asistență tehnică”, transmițând fișiere care conțineau informații despre configurarea liniilor de producție pentru fabricarea microcipurilor, potrivit Bloomberg, care citează decizia instanței: „Astfel de acțiuni pot contribui la consolidarea potențialului militar sau strategic al Rusiei, ceea ce atrage consecințe [negative] pentru Ucraina și afectează indirect securitatea și stabilitatea internațională”.

Totodată, Aksenov a încălcat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în 2014, ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, sancțiuni care au fost extinse după invazia rusă în Ucraina în 2022. Acestea interzic furnizarea de „asistență tehnică” Rusiei și transmiterea de tehnologii similare care pot fi utilizate în producția de armament, a subliniat instanța.

Aksenov a copiat fișierele de pe serverele ASML și NXP pe un stick USB și pe un hard disk, pe care trebuia să le predea unui ofițer FSB la Moscova, a declarat procurorul în timpul audierilor. Acesta a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru inculpat, însă instanța a redus sentința cu un an, deoarece nu s-a putut stabili dacă Aksenov a fost plătit pentru acțiunile sale, notează Reuters.

Aksenov nu și-a recunoscut vina, susținând că a păstrat fișierele în scopuri profesionale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: