MAEIE răspunde Mariei Zaharova: În Republica Moldova există opoziție adevărată

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu reacție la declarațiile purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Cea din urmă a spus că autoritățile de la Chișinău ar institui cenzura asupra mijloacelor de informare în masa și ar exercita presiune asupra opoziției. MAEIE a respins acuzațiile, calificând-ule drept nefondate. Totodată, instituția a precizat că în Republica Moldova există o opoziție parlamentară și extra-parlamentară adevărată, iar mass-media poate să comenteze și să critice liber autoritățile.

Pe 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă Maria Zaharova a sugerat că Moldova ar urma calea integrării europene contrar criteriilor de la Copenhaga, care prevăd respectarea principiilor democratice.

„Moldova este condusă de un om cu pașaport românesc, a transcris limba moldovenească în română și face totul în pofida intereselor naționale ale acestei țări. Unde este aici democrație? (…) Chișinăul oficial în special promovează o politică exact inversă: este curățat spațiul politic intern de orice manifestare a unei altfel de gândiri; sunt intimidați oponenții politici, mijloacele de informare în masă. (…) Iată vedeți cum merge Moldova în UE. Ea nu merge pe calea fortificării economiei, democrației și dezvoltării sferei sociale, ci prin centralizarea puterii, cenzură, control politic total, intimidarea și presiune exercitată asupra opoziției. Deci, exact contrar acelor criterii”, a menționat aceasta.

Ulterior, pe 6 aprilie, MAEIE a venit cu un comentariu. Instituția i-a dat asigurări Mariei Zaharova că Moldova este hotărâtă să respecte criteriile de la Copenhaga și le implementează activ.

„Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră. Dorim să reamintim că există o adevărată opoziție parlamentară și extra-parlamentară în Republica Moldova. Totodată, mass-media poate liber să comenteze și să critice acțiunile autorităților, în limitele prevăzute de lege și cu condiția ca aceasta să nu pună în pericol securitatea țării”, se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, MAEIE a amintit că Republica Moldova se află pe locul 40 în clasamentul libertății presei, pe când Federația Rusă ocupă locul 155 din 180 posibile.

În același timp, ministerul de la Chișinău i-a sugerat Mariei Zaharova să recitească Constituția Rusiei, care, printre altele, garantează tuturor libertatea de gândire și exprimare, dreptul de a căuta, primi, transmite, produce și difuza informații prin orice mijloace legale.

„De asemenea, este garantată libertatea informațiilor în masă, iar cenzura este interzisă. Dorim părții ruse ca aceste prevederi să fie aplicate complet și necondiționat pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților, în beneficiul tuturor cetățenilor Federației Ruse”, se arată în comunicat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: