MAEIE răspunde Mariei Zaharova: În Republica Moldova există opoziție adevărată
Full Article 3 minutes read

MAEIE răspunde Mariei Zaharova: În Republica Moldova există opoziție adevărată

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu reacție la declarațiile purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Cea din urmă a spus că autoritățile de la Chișinău ar institui cenzura asupra mijloacelor de informare în masa și ar exercita presiune asupra opoziției. MAEIE a respins acuzațiile, calificând-ule drept nefondate. Totodată, instituția a precizat că în Republica Moldova există o opoziție parlamentară și extra-parlamentară adevărată, iar mass-media poate să comenteze și să critice liber autoritățile.

Pe 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă Maria Zaharova a sugerat că Moldova ar urma calea integrării europene contrar criteriilor de la Copenhaga, care prevăd respectarea principiilor democratice.

„Moldova este condusă de un om cu pașaport românesc, a transcris limba moldovenească în română și face totul în pofida intereselor naționale ale acestei țări. Unde este aici democrație? (…) Chișinăul oficial în special promovează o politică exact inversă: este curățat spațiul politic intern de orice manifestare a unei altfel de gândiri; sunt intimidați oponenții politici, mijloacele de informare în masă. (…) Iată vedeți cum merge Moldova în UE. Ea nu merge pe calea fortificării economiei, democrației și dezvoltării sferei sociale, ci prin centralizarea puterii, cenzură, control politic total, intimidarea și presiune exercitată asupra opoziției. Deci, exact contrar acelor criterii”, a menționat aceasta.

Ulterior, pe 6 aprilie, MAEIE a venit cu un comentariu. Instituția i-a dat asigurări Mariei Zaharova că Moldova este hotărâtă să respecte criteriile de la Copenhaga și le implementează activ.

„Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră. Dorim să reamintim că există o adevărată opoziție parlamentară și extra-parlamentară în Republica Moldova. Totodată, mass-media poate liber să comenteze și să critice acțiunile autorităților, în limitele prevăzute de lege și cu condiția ca aceasta să nu pună în pericol securitatea țării”, se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, MAEIE a amintit că Republica Moldova se află pe locul 40 în clasamentul libertății presei, pe când Federația Rusă ocupă locul 155 din 180 posibile.

În același timp, ministerul de la Chișinău i-a sugerat Mariei Zaharova să recitească Constituția Rusiei, care, printre altele, garantează tuturor libertatea de gândire și exprimare, dreptul de a căuta, primi, transmite, produce și difuza informații prin orice mijloace legale.

„De asemenea, este garantată libertatea informațiilor în masă, iar cenzura este interzisă. Dorim părții ruse ca aceste prevederi să fie aplicate complet și necondiționat pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților, în beneficiul tuturor cetățenilor Federației Ruse”, se arată în comunicat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: