clujust.ro

Magistrații de la Judecătoria Chișinău se plâng CSM și conducerii țării pe salarii mici: „Situația este gravă”

Magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău au emis pe 22 septembrie o adresare publică în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a conducerii țării prin care solicită să fie întreprinse toate măsurile necesare care să permită majorarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul de inflație din Republica Moldova. Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, susține că angajații își dau demisia în număr mare, din cauza lefurilor mici. În consecință, spune Mitrofan, lipsa de cadre se răsfrânge negativ asupra activității instanțelor de judecată.          

Conducerea Judecătorie Chișinău susține că în anul 2023 au fost anunțate și organizate șase concursuri pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, în urma cărora au fost angajați 35 de persoane. În aceeași perioadă, potrivit sursei citate, 44 de funcționari publici au depus cereri de demisie din funcție. În prezent, Judecătoria Chișinău are vacante 97 de posturi pentru funcționarii publici.

Situație este și mai gravă, susține sursa citată, în cazul funcțiilor de grefieri. La moment, potrivit președintei interimare a Judecătoriei Chișinău, din 97 de posturi vacante scoase la concurs, 34 de funcții vacante sunt de grefieri și numărul persoanelor care depun cerere de demisie este în continuă creștere.

„34 de complete de judecată sunt fără grefier, or lipsa grefierului, reieșind din sarcinile și atribuțiile procesuale ale acestuia stopează activitatea completului de judecată. (…) Numărul funcționarilor publici care depun cerere de demisie este mai mare decât cei care vor să se angajeze în Judecătoria Chișinău, în pofida faptului că concursurile se organizează în permanență”, se arată în apelul public.

Conducerea Judecătoriei Chișinău susține că nivelul de salarizarea a funcționarilor publici în instanțele de judecată din Republica Moldova ar fi principalul motiv din cauza cărora oamenii pleacă din sistem.

„Solicităm respectuos întreprinderea măsurilor de rigoare pentru ajustarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul de inflație din Republica Moldova, or situația se înrăutățește constant, iar lipsa cadrelor în instanțele de judecată contribuie direct la nerealizarea obiectivelor propuse în reforma justiției”, indică sursa citată.

De menționat că ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat pe 20 septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, că salariile judecătorilor și procurorilor care trec exercițiul evaluării externe vor fi dublate. De majorări de salarii vor beneficia, potrivit ministrei Justiției, și angajații organelor de autoadministrare, dar și personalul instanțelor judecătorești. Fonduri în acest scop urmează a fi alocate la următoarea rectificare bugetară.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, în anul 2022, judecătorii începători erau remunerați cu 2,1 salarii medii (peste 20 de mii de lei), iar judecătorii Curții Supreme de Justiție – cu 3,1 salarii medii pe economie (peste 30 de mii de lei). Ministrul Justiției spune că după ce vor trece de exercițiul evaluării externe, judecătorilor le vor fi dublate salariile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: