Andrei Mardari | NewsMaker

Salariile judecătorilor ar putea ajunge la 60 mii lei. Ministra Justiției explică în ce condiții

Salariile judecătorilor și procurorilor care trec exercițiul evaluării externe vor fi dublate. Declarația a fost făcută de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. De majorări de salarii vor beneficia, potrivit ministrei Justiției, și angajații organelor de autoadministrare, dar și personalul instanțelor judecătorești. Fonduri în acest scop urmează a fi alocate la următoarea rectificare bugetară, scrie IPN.

Ministrul Justiției dă asigurări că toți membrii CSM și CSP care au trecut pre-vetting-ul, judecătorii și procurorii care vor trece vetting-ul, dar și angajații CSM, CSP și instanțelor judecătorești vor primi salarii majorate.

„Noi la începutul primăverii am mărit cu 15% salariile judecătorilor, având în vedere și executarea parțială a hotărârii Curții Constituționale. Cu siguranță, urmează să mărim salariile la judecători și procurori, dar doar după exercițiul de pre-vetting și vetting, ca să nu trecem iar prin situația când salariile au fost majorate, iar efectele nu se văd. Acum, în cadrul exercițiului de rectificare bugetară, am depus toate eforturile și demersurile necesare ca să fie majorate salariile pentru staff-ul din cadrul CSM și CSP, pentru că ei urmează să ducă tot greul reformei pe intern. De asemenea, salariile vor crește pentru personalul din instanțele judecătorești, grefieri, asistenți și pentru toți cei care au trecut pre-vetting-ul până la ziua de azi”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, în anul 2022, judecătorii începători erau remunerați cu 2,1 salarii medii (peste 20 de mii de lei), iar judecătorii Curții Supreme de Justiție – cu 3,1 salarii medii pe economie (peste 30 de mii de lei). Ministrul Justiției spune că după ce vor trece de exercițiul evaluării externe, judecătorilor le vor fi dublate salariile.

„În cazul judecătorilor, având în vedere că a fost deja o creștere de 15%, va fi vorba de o dublare. Adică, minus 15% pentru a se ajunge la dublare. De principiu, avem această înțelegere. Acum se negociază cu Ministerul Finanțelor calculele exacte pentru salariile judecătorilor. În privința personalului, suma majorată va fi mai mică. Pentru toți cei care trec pre-vetting-ul și care vor trece vetting-ul anul următor salariile vor fi dublate. La Procuratura Anticorupție tot vor fi majorate salariile, dar întâi trebuie să treacă prin exercițiul de vetting”, a mai spus ministra Justiției.

Ministra Justiției spune că evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor ar urma să se finalizeze în anul 2025. Potrivit autorităților, 140 de judecători și 220 de procurori, dar și candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025, vor trece prin exercițiul evaluării externe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: