economica.net

Mai multă energie „verde”. În Moldova ar putea fi construit un parc eolian care va asigura 15% din consumul anual de energie

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ana Maria Mihaescu, consultant al firmei Energo Continent, care dezvoltă un parc eolian de 120 de MW în sudul Republicii Moldova. Într-o postare publicată marți, 11 februarie, pe pagina de Facebook a șefului statului, se arată că proiectul ar putea asigura circa 15% din consumul anual de energie al țării.

Proiectul a fost inițiat în 2010 în colaborare cu Fondul de Investiții InfraVentures al IFC – divizia de investiție a Băncii Mondiale și are ca scop producerea energiei eoliene. Producția anuală a acestui proiect poate asigura circa 15% din consumul anual de energie al Republicii Moldova.

Energo Continent, în cazul în care va primi confirmarea că proiectul se încadrează în continuare în Strategia energetică a Republicii Moldova, va finaliza demersurile de atragere a investitorilor strategici în finanțarea și implementarea proiectului.

Igor Dodon a salutat intențiile investitorului, menționând interesul Moldovei pentru promovarea proiectelor de energie regenerabilă. În acest context, șeful statului a dat asigurări că va susține realizarea acestui proiect.

Menționăm că fondatorul Energo Continent este compania cipriotă R.G. Renovatio Group Limited. Directorul acesteia este cetățeanul României, Alexandru-Ioan Teodorescu. Compania își desfășoară principala activitate în România. În Republica Moldova a fost înregistrată în 2011. De asemenea, Energo Continent are filiere în Bulgaria, Polonia și Columbia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: