Mai multe drepturi pentru consumatori. Condițiile în care vor putea rămâne fără lumină, gaz sau căldură
Full Article 2 minutes read

Mai multe drepturi pentru consumatori. Condițiile în care vor putea rămâne fără lumină, gaz sau căldură

Furnizorii nu vor avea dreptul să deconecteze consumatorii de la energia electrică, termică și gazele naturale. Un proiect de lege propus de Partidul Socialiștilor (PSRM) a fost aprobat, unanim, în a doua lectură. Inițiativa include introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice.

Astfel, consumatorii care nu vor reuși să achite facturile la timp nu vor fi deconectați de la energia electrică, până nu se vor scurge 10 zile de la avizarea individuală din partea furnizorului. Totodată, prestatorii de servicii nu vor avea dreptul să debranșeze neautorizat clienții de la rețeaua de gaze naturale și energie termică.

Furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate.

Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.

În prezent, furnizorul include așa-zisul preaviz de decontare în facturile de plată a energiei electrice pentru toți consumatorii, cu toate că legislația civilă prevede clar că o asemenea preavizare poate viza exclusiv debitorii. Codul Civil prevede în mod expres faptul că sunt considerate abuzive clauzele care nu au fost negociate individual.

***

Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze (prin deconectarea locurilor de consum) furnizarea serviciilor. De asemenea, nu este permisă aplicarea penalităților pe cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici, a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale, telefonie fixă sau apa potabilă consumată, cu excepția situațiilor în care deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieții și sănătății oamenilor sau prejudicierea proprietății.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: