Mai multe instituții guvernamentale, supuse atacurilor cibernetice. Gavrilița: „Vedem elemente hibride în derulare în Moldova”
Full Article 2 minutes read

Mai multe instituții guvernamentale, supuse atacurilor cibernetice. Gavrilița: „Vedem elemente hibride în derulare în Moldova”

În ultima perioadă, mai multe instituții guvernamentale au fost suspuse atacurilor cibernetice. Informația a fost confirmată de prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, instituțiile are fi reușit să facă față atacurilor, urmare a unui șir de măsuri care au început a fi implementate de ceva vreme.

„Într-adevăr, în ultima perioadă vedem elemente hibride în derulare în Republica Moldova. Mă refer aici la acele alerte cu bombă și la amenințări cu atacuri cibernetice. Au fost mai multe amenințări cibernetice în ultima perioadă. Am văzut și ieri această amenințare și într-adevăr am avut un val de atacuri la care facem față cu sursele proprii”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Potrivit șefei Guvernului, instituțiile abilitate continuă să vegheze asupra acestui domeniu și să întreprindă măsurile necesare, astfel încât toate instituțiile publice să fie funcționale.

„Mai multe instituții guvernamentale au fost ținta atacurilor, dar ați văzut că nu am avut întreruperi în furnizarea serviciilor. Avem mai multe măsuri pentru fortificarea acestui domeniu pe care le întreprindem de mai multe săptămâni și pe care, evident, vom continua să le întreprindem în viitor”, a conchis premierul.

Precizăm că gruparea de hackeri anonimi din Rusia Killnet a anunțat un atac asupra site-ului Serviciului Fiscal de Stat (SFS) din Republica Moldova, după ce ieri au anunțat atacuri asupra mai multor site-uri guvernamentale din Moldova. Aceștia au publicat și o captură foto, drept dovadă că portalul SFS nu putea fi accesat. Contactați de NM, reprezentanții instituției au recunoscut că serviciile electronice au fost indisponibile o durată scurtă de timp, însă susțin că problemele tehnice nu au legătură cu un eventual atac cibernetic.

Anterior, Președinția Republicii Moldova a anunțat că serverul de poștă electronică al instituției prezidențiale a fost compromis. Cazul a avut loc pe 10 august, curent. Atunci reprezentanții instituției prezidențiale au declarat că instituțiile responsabile investighează cauzele și consecințele incidentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: