Mai multe pașapoarte decât buletine. Câți locuitori ai regiunii transnistrene dețin cetățenia R. Moldova
Full Article 2 minutes read

Mai multe pașapoarte decât buletine. Câți locuitori ai regiunii transnistrene dețin cetățenia R. Moldova

Biroul politici de reintegrare a anunțat, pe 28 aprilie, că aproape 354 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin cetățenia Republicii Moldova, 331 321 – pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 295 505 – buletine de identitate.

Biroul a menționat că potrivit datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, pe 31 martie 2023, 362 926 de locuitori domiciliați în stânga Nistrului și mun. Bender erau luați la evidență în Registrul de stat al populației, dintre aceștia 353 877 posedau cetățenia Republicii Moldova, 331 321 pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 295 505 buletine de identitate.

Se precizează că în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023, de înlesniri la eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, au beneficiat 869 de locuitori din regiunea transnistreană și 168 – la eliberarea buletinului de identitate provizoriu.

Totodată, în condițiile procedurii simplificate de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova (în baza consimțământului în scris și în temeiul documentelor de stare civilă ce atestă nașterea pe teritoriul țării), în perioada 19 aprilie 2018 – 31 martie 2023, au fost recunoscuți cetăţeni ai Republicii Moldova 33 462 de persoane. 23 067 dintre aceștia (circa 69%) sunt locuitori din stânga Nistrului și mun. Bender ce au obținut anterior acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova.

Pe parcursul trimestrului I din 2023, 2 197 de persoane din regiune au solicitat certificarea faptelor de stare civilă, fiind certificate pentru aceștia 2 340 de documente de stare civilă și 1 663 de duplicate eliberate urmare a adresărilor repetate.

***

În ianuarie 2023, mai mult de 351 de mii de locuitori din regiunea transnistreană aveau cetățenia Republicii Moldova și peste 360 de mii figurau în Registrul de stat al populației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: