La alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din toamnă ar putea fi deschise mai multe secții de votare în străinătate decât la scrutinele precedente. Precizarea a fost făcută de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, în cadrul ediției din 9 iulie a emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Angela Caraman a explicat că datele despre alegătorii din diaspora indică asupra faptului că peste hotare ar trebuie majorat numărul secțiilor de vot cu „cel puțin” 59.
Șefa CEC spune că numărul secțiilor de votare deschise în străinătate va fi stabilit cu 35 de zile înainte de ziua alegerilor și va fi determinat de trei factori importanți, printre care și înregistrarea prealabilă.
„E vorba de numărul de alegători care au participat la ultimele trei scrutine, numărul de alegători pe care îl deține Ministerul de Externe și rezultatul înregistrării prealabile. Toate aceste criterii ne ajută să stabilim numărul secțiilor de votare. De asta este important să existe cât mai multe înregistrări prealabile ca să avem un tablou cât mai aproape de realitate. Toate calculele ne arată că ar trebui majorat numărul secțiilor de votare cel puțin cu 59 de secții. Cert este că numărul secțiilor de votare va fi mai mare în anumite țări, acolo unde avem o participare mai mare”, a spus Angela Caraman, relatează IPN.
Potrivit președintei Comisiei Electorale Centrale, și cetățenii care vor să voteze prin corespondență trebuie să se înregistreze prealabil. Prin înregistrarea prealabilă alegătorul depune cererea on-line pentru a vota prin intermediul serviciului poștal. De asemenea, Angela Caraman a explicat că în unele state procesul de votare ar putea fi organizat două zile consecutiv – sâmbăta și duminica.
„Înregistrarea prealabilă este obligatorie pentru cei care intenționează să voteze prin corespondență. La moment avem aproximativ 200 de cereri. Acolo unde vom avea circumstanțe obiective, de exemplu, nu va fi posibil de deschis mai multe secții de votare pentru că nu acceptă țara-gazdă, alegerile pot fi organizate timp de două zile, sâmbătă și duminică. Sau pot fi alte situații care impun din motive de siguranță, de securitate pentru alegători, să facem acest exercițiu timp de două zile. Ca exemplu poate fi adus statul Israel. Duminica acolo este zi de muncă și pentru alegătorii din Israel este mai dificil să se deplaseze la secția de votare. În schimb, sâmbăta este zi de odihnă și ar putea veni la vot”, a mai spus președinta CEC.
Precizăm că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova se vor desfășura în aceiași zi – pe 20 octombrie. Pentru înregistrarea prealabilă cetățenii trebuie să acceseze platforma www.inregistrare.cec.md.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!