Mai mulţi lideri europeni, printre care și Iohannis, mesaj comun pentru Ucraina: „Susţinem aderarea la NATO”
Full Article 2 minutes read

Mai mulţi lideri europeni, printre care și Iohannis, mesaj comun pentru Ucraina: „Susţinem aderarea la NATO”

România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia și Slovacia au lansat pe 2 octombrie un mesaj comun în susținerea Ucrainei. Liderii țărilor spun că nu vor recunoaște niciodată „referendumurile” organizate de Rusia în Ucraina și susțin în continuare decizia summitului NATO de la București, din 2008, privind viitoarea aderare a Ucrainei. 

„Noi, președinții Europei Centrale și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă”, se arată în declarația președinților statelor membre NATO din Europa Centrală și de Est.

Liderii statelor spun că nu vor recunoaște „niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean”.

„Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei”, comunică liderii.

În declarație se mai menționează că „toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției”.

Amintim că pe 30 septembrie curent, președintele Vladimir Zelenski a anunțat că Ucraina va depune o cerere de aderare la NATO. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat acordul prin care patru regiuni ale Ucrainei au fost anexate Federației Ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: