Facebook/Doru Dendiu

Mai mulți moldoveni din Portugalia au devenit victime ale traficului de ființe umane. Precizările Ministerului de Externe

Ambasada Republicii Moldova la Lisabona s-a autosesizat, după ce în spațiul public au apărut informații precum că mai mulți cetățeni moldoveni din regiunea Beja a Portugaliei ar fi victime ale traficului de ființe umane. În acest sens, ambasada a întreprins demersuri pe lângă autoritățile portugheze, care au inițiat o anchetă, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În acest context, MAEIE informează că este continuată monitorizarea situației pe cazul raportat, precum și asigurată menținerea dialogului cu autoritățile locale, ambasada fiind plenar pregătită pentru acordarea asistenței consulare dacă situația o va impune.

Totodată, MAEIE invită persoanele care dispun de informații despre potențiale victime ale traficului de ființe umane din străinătate, să sesizeze cea mai apropiată secție a poliției locale, misiunea diplomatică a Republicii Moldova, precum și Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, pentru asigurarea inițierii procedurilor de repatriere a persoanelor afectate.

Cumulul de informații obținute cu privire la situația acestor cetățeni a fost referită și instituțiilor competente din Republica Moldova pentru investigații și clarificarea tuturor circumstanțelor.

Anterior, jurnalistul Doru Dendiu a scris despre situația în care se află cetățenii moldoveni.

„Alfundao, Vale de Rosa, Ferreira de Alentejo și încă 2-3 sate. Sunt circa 100 de „muncitori agricoli” în fiecare sat. Rog pe cei care citesc această postare și pot interveni, mai ales pe canale informale, să se intereseze de soarta celor câteva sute de cetățeni ai Republicii Moldova care sunt ținuți forțat acolo (la sosire sunt lăsați fără pașapoarte)”, a scris Doru Dendiu pe pagina sa de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

asp.gov.md

Taxele de salubritate: Reacția ASP, după ce a fost acuzată de Primăria Chișinău că ar fi introdus minori și persoane decedate în lista plătitorilor

Agenția Servicii Publice a venit pe 4 iulie cu o reacție, după ce Primăria Chișinău a acuzat-o că a întocmit lista persoanelor care trebuie achite taxa de salubrizare cu greșeli, fiind incluse și categorii de oameni care nu fac obiectul plății, ceea ce ar fi generat nemulțumiri. ASP a declarat că a structurat datele conform solicitării care i-a fost adresată și că Agenția nu are competențe de a selecta sau exclude a unor categorii de persoane. Totodată, instituția a catalogat afirmațiile primăriei drept o „tentativă de deturnare a responsabilității”.

Agenția Servicii Publice a menționat că rolul său se limitează exclusiv la furnizarea datelor din Registrul de Stat al Populației, în baza solicitărilor oficiale, recepționate în conformitate cu legislația în vigoare și că ASP nu are competențe în evaluarea eligibilității contribuabililor.

În cazul taxei pentru salubrizare aplicată în mun. Chișinău pentru anul 2024, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău (nr.2-04/2-43 din 03.02.2025), ASP a transmis informațiile cerute pentru introducerea acestora în Sistemul Informațional Automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale”. Datele prezentate au fost selectate și structurate conform solicitării (solicitarea nr. 26-19/2-11/31370 din 24.02.2025 / Contract nr. 2-MI din 02.04.2025). În ceea ce privește conținutul listei și criteriile de eligibilitate pentru aplicarea taxei, ASP precizează că instituția nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane”, a precizat instituția.

Totodată, ASP a mai spus că datele din Registrul de Stat al Populației sunt expuse integral pe platforma de interoperabilitate și pot fi consumate de către participanții autorizați, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenția a subliniat că Primăria Chișinău, în calitate de participant la schimbul de date, are posibilitatea legală de a solicita Agenției de Guvernare Electronică inițierea proiectelor de integrare și asigurarea accesului la datele necesare prin intermediul platformei MConnect.

Regretăm tentativa de deturnare a responsabilității instituționale adusă în vizorul public de către Primăria municipiului Chișinău și reamintim că buna cooperare interinstituțională trebuie să se bazeze pe respectarea normelor legale și pe dialog constructiv, nu pe acuzații nefondate lansate în spațiul public.

Agenția Servicii Publice rămâne deschisă colaborării, în limitele competențelor sale, pentru a sprijini autoritățile locale în realizarea unor procese corecte și transparente în raport cu cetățenii”, a spus ASP.

Amintim că, pe 3 iulie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, ASP, care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei, printre care minori, pensionari și oameni decedați. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: