Андрей Мардарь / NewsMaker

Mai multe personalități din cultură au primit medalia „Mihai Eminescu”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zileri Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie la Chișinău și București. De asemenea, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, șefa statului a acordat mai multor oameni de cultură din țara noastră Medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice.

„Țările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri. Important e să ne apreciem talentele și bogăția spirituală nu doar atunci când acestea se manifestă în alte țări, ci din momentul în care vedem prima sămânță de talent în copiii și tinerii noștri. Fără cultură și educație nu există prosperitate. Nu există toleranță, empatie și coeziune socială”, se spune în mesajul președintei.

Cu ocazia acestei zile, precum și pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului, succese remarcabile în activitatea de creaţie și înaltă măiestrie profesională, Maia Sandu a acordat mai multor oameni de cultură din țara noastră Medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice.

„Am făcut-o în semn de apreciere pentru creatorii care rămân fideli artei în timpurile deloc simple de azi și pentru devotamentul lor față de profesie”, a precizat în mesajul său șefa statului. La fel, pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor și culturii găgăuze, Ansamblului de cântece și dansuri populare „Diuz-Ava” din orașul Comrat i-a fost conferit titlul de „Colectiv Artistic Emerit”.

Lista laureaților poate fi văzută mai jos.

Medalia „Mihai Eminescu”:

  • Adrian Ciubotaru, scriitor, critic literar
    • Zinaida Pahomi, bibliotecară la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”
    • Silvia Hodorogea, jurnalist cultural
    • Mariana Vasilache-Curoșu, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Titlul onorific „Artist al Poporului”:

  • Tatiana Busuioc, solistă la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
    • Eufrosinia Capmari, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți
    • Vladimir Chiriuhanțev, actor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”
    • Ludmila Gheorghiță, actriță la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”
    • Gheorghe Ichim, instrumentist, profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
    • Ștefan Negură, instrumentist, profesor la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”
    • Constantin Rotaru, solist al Orchestrei de Muzică Populară „Mugurel”

Titlul onorific „Maestru în Artă”:

  • Mariana Bulicanu, solistă la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
    • Petru Chilaru, conducător artistic al Formației folclorice de cântece și dansuri populare „Balada”, satul Pelinia, raionul Drochia
    • Valerii Diacenco, conducător artistic al Ansamblului de dansuri populare „Rotunda”, satul Suhuluceni, raionul Telenești
    • Ivan Dimitriu, conducător artistic al Ansamblului de cântece și dansuri populare „Moștenitorii”, orașul Nisporeni
    • Andrei Negură, artist plastic
    • Ghenadie Popescu, artist plastic
    • Vasile Rață, artist plastic
    • Radu Rățoi, instrumentist
    • Veaceslav Sambriș, regizor, conducător artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”
    • Victor Triboi, actor la Teatrul Republican „Luceafărul”
    • Svetlana (Luminița) Țîcu, regizoare de teatru
    • Dumitru Verdianu, artist plastic
    • Zinovie Zaplitnii, profesor-coregraf al Ansamblului de dansuri „Izvoarele” de la Școala de Arte „Valeriu Poleakov”, municipiul Chișinău

Titlul onorific „Artist Emerit”:

  • Nadia Donea, actriță la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul
    • Anatol Guzic, actor la Teatrul Național „Eugene Ionesco”
    • Ion Jitari, actor la Teatrul Republican „Luceafărul”

Titlul onorific „Meșter Faur”:

  • Snejana Ispir, scenografă la Teatrul Național „Eugene Ionesco”

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

„Cei care trădează Moldova vor fi sancționați”: Reacția Guvernului, după ce apropiați ai lui Șor au fost incluși pe lista neagră a UE

Guvernul de la Chișinău salută noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva persoanelor și entităților afiliate fugarului condamnat Ilan Șor, acuzate de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat că aceste măsuri transmit un mesaj ferm – cei care „trădează Moldova vor fi sancționați”. Vodă a asigurat că Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice din țara noastră

„Este un semnal clar: cei care trădează Moldova vor fi sancționați la nivel european și nu se vor putea bucura de libertatea de a călători, de a face afaceri și de a beneficia de prosperitatea unui spațiu comun atunci când acționează împotriva principiilor și valorilor europene”, a declarat Daniel Vodă.

Consiliul Uniunii Europene a sancționat, pe 15 iulie, în total, 23 de persoane și 5 entități implicate în tentative de subminare a suveranității și a statului de drept din Republica Moldova. Dintre aceștia, șapte persoane și trei entități, apropiate fugarului Ilan Șor, sunt acuzate de cumpărare de voturi, coruperea politicienilor locali și implicare în tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional.

Pe lista sancțiunilor se regăsesc, printre alții, fosta procuroare anticorupție Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Totodată, pe lista sancțiunilor Uniunii Europene au fost incluși Dumitru Buimistru, prezentator TV, actor și blogger, precum și Veaceslav Valico, prezentat drept activist.

Nu a scăpat de sancțiuni nici Blocul „Victorie”, lansat de Șor, la Moscova, în ajunul alegerilor din 2024. Amintim că membrii blocului au depus deja actele la CEC, pentru a participa la alegerile parlamentare din septembrie, curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: