Tudor Mardei / NewsMaker

Mai mulți polițiști lângă secțiile de votare în turul II al prezidențialelor. Precizările lui Cernăuțeanu

În preajma secțiilor de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, unde are loc turul II al alegerilor prezidențiale, vor fi prezenți mai mulți polițiști decât în primul tur. Măsura a fost luată pentru a asigura siguranța cetățenilor. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, pentru NewsMaker. 

Cu adevărat astăzi, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, am sporit nivelul de activitate al poliției în adiacentul secțiilor de votare din toată țara. Acest fapt este pentru siguranța tuturor cetățenilor, dar trebuie să punctăm că acest proces este în contextul ultimelor evenimente care au avut loc la noi în țară, când am constatat diferite forme de provocări sau intenții de a fi comise anumite abateri contravenționale sau infracționale. Acest lucru ne-a determinat să sporim nivelul de activitate și, bineînțeles, spre garanția cetățenilor, care trebuie să-și exercite dreptul la vot în siguranță și să avem un scrutin electoral corect. În același timp trebuie să remarcăm că în această perioadă cu siguranță vom avea și persoane care au fost în atenția poliției, iar oamenii legii nu au reușit să-i identifice sau să-i localizeze în ultima perioadă. În astfel de situații, evident, poliția va interveni prompt pentru a identifica și documenta aceste persoane”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP a precizat că Codul Contravențional al Republicii Moldova nu reglementează că în ziua tăcerii sau ziua scrutinului persoanele pot fi absolvite de răspundere contravențională sau penală.

Reiterăm că, orice încălcare va fi documentată de poliție și se va interveni imediat ce a fost constatată. Cu siguranță vom depune tot efortul pentru a garanta și asigura dreptul la vot al fiecărui cetățean, iar în cazul în care vor fi identificate astfel de persoane despre care am comunicat, după documentarea de către oamenii legii, cu siguranță își pot exprima dreptul la vot, important este, însă, să o facă cu consimțământul propriu. Recomandăm tuturor cetățenilor să aibă un comportament adecvat și corect în societate, pentru a avea un scrutin electoral fără abateri și încălcări”, a adăugat el.

Pe 3 noiembrie are loc al doilea tur al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În cursa electorală participă președinta Maia Sandu, care aspiră la un nou mandat din partea PAS, și Alexandr Stoianoglo, pretendentul socialiștilor.

Amintim că, primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul constituțional, care au avut loc pe 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.

Șor pentru Stoianoglo?

O investigație jurnalistică a Ziarului de Gardă, care a fost publicată în data de 31 octombrie, arată că Ilan Șor l-ar susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo neagă orice implicare în cumpărarea de voturi, susținând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ion Malanciuc, unicul candidat la concursul CSM, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat pe Ion Malanciuc în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în cadrul ședinței plenare care a avut loc marți, 24 iunie 2025. Candidatura sa a fost susținută cu 11 voturi „pentru” din partea membrilor CSM.

Potrivit CSM, acesta a fost evaluat în baza criteriilor legale, care includ cetățenia Republicii Moldova, domiciliul în țară, studii juridice superioare, înaltă competență profesională și o experiență de cel puțin 15 ani în domeniul juridic, în învățământul juridic superior sau în cercetarea științifică.

Ion Malanciuc a fost numit pentru un mandat de șase ani.

La concursul organizat de CSM pentru această funcție a fost depus un singur dosar – cel al lui Ion Malanciuc.

Judecător din 2011, Ion Malanciuc este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare de rezonanță, printre care și cauza denumită generic „kuliok”, în care este vizat fostul președinte și liderul socialiștilor Igor Dodon.

În scrisoarea de motivare, magistratul a precizat că participă la concurs „dintr-o convingere profundă privind rolul esențial al Curții Constituționale în arhitectura statului de drept”.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: