nokta.md

Maia Sandu a comentat zvonurile privind demiterea premierului Natalia Gavrilița

Președintele Maia Sandu a dezmințit zvonurile apărute în spațiul public despre o eventuală demitere a premierului Natalia Gavrilița. În cadrul ediției din 17 noiembrie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, șeful statului a afirmat că apreciază activitatea prim-ministrului, care în termen scurt a reușit să se facă remarcată pe plan internațional și să se bucure de încrederea partenerilor de dezvoltare ai țării. Președintele Sandu a mai spus că în cele 100 de zile de la învestire, Guvernul a gestionat eficient criza pandemică și energetică, notează IPN.

Președintele Republicii Moldova spune că nu poate fi vorba despre o eventuală demitere a premierului Natalia Gavrilița. Maia Sandu respinge categoric orice aluzie privind înlocuirea lui Gavrilița la șefia Executivului.

„Absolut fals. Nu este un premier de sacrificiu. Este un premier care se descurcă, Natalia Gavrilița este foarte dedicată lucrului pe care-l face. Este tot mai mult respectată la nivel internațional și în comunitatea investitorilor. A avut o prestație foarte bună la Londra, la întâlnirea cu potențialii investitori. Cred că lucrurile vor merge foarte bine sub conducerea doamnei prim-ministru”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Președintele spune că de la preluarea mandatului, actualul Executiv a fost preocupat cu crearea echipei, fiind în continuare, în căutare de oameni profesioniști și integri pentru diferite funcții guvernamentale. În plus, Executivul n-a avut la dispoziție prea mult timp pentru adaptare, fiind lovit din primele zile de activitate de criza COVID-19 și de criza energetică.

„Guvernul s-a confruntat cu criza pandemică, cea a gazelor naturale și problema creșterii prețurilor. Pentru că la începutul pandemiei s-a produs mai puțin, a fost un declin economic, iar acum cererea crește, oferta este mai mică decât cererea și asta creează inflație la nivel global, iar Republica Moldova este foarte afectată de creșterea prețurilor la nivel internațional. Guvernul nu poate să influențeze acest proces, motivul acestor creșteri este dincolo de procesele din Republica Moldova. Ce trebuie să facem noi, este să creștem veniturile, iar asta nu se întâmplă peste noapte”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele Maia Sandu spune că reforma justiției rămâne prioritatea de bază a actualei guvernări, evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor fiind cea care va duce la curățarea sistemului de elemente corupte. Șeful statului spune că și-ar fi dorit ca procesul evaluării să înceapă cât mai curând, însă documentul ar urma să fie aprobat de Parlament abia în următoarele luni. Potrivit conceptului evaluării externe a judecătorilor și procurorilor, urmează să fie create o misiune internațională de monitorizare și o comisie de evaluare. Judecătorii și procurorii vor fi evaluați prin prisma integrității și profesionalismului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Risc de fraudare”: PSDE critică PAS, după ce Guvernul și-a asumat să „găzduiască” sistemul „Alegeri”

Partidul Social Democrat European (PSDE) acuză guvernarea PAS de „acțiuni concertate” pentru a „controla procesul electoral” din Republica Moldova, cu scopul de a „influența rezultatul” alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025. Într-un comunicat de presă, PSDE afirmă că Executivul a preluat „abuziv” controlul asupra Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS), transferându-l din subordinea Comisiei Electorale Centrale (CEC) către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), o instituție aflată în subordinea directă a Guvernului.

„Mai grav, acest lucru s-a făcut cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor, în totală contradicție cu recomandările internaționale privind stabilitatea cadrului electoral înaintea unui scrutin. PSDE împărtășește în totalitate îngrijorările exprimate public de partidele CUB, PNM și Voința Poporului și consideră că suntem în fața unui risc real și calculat de fraudare a alegerilor”, se arată în declarație.

Social-democrații mai afirmă că transferul controlului asupra infrastructurii electorale a fost precedat de „demiterea netransparentă” a șefului STISC, pentru ca Guvernul „să poată controla instituția înainte de alegeri”.

„Este o strategie clară de centralizare a puterii și de control politic absolut asupra instituțiilor-cheie ale statului. Guvernarea PAS a reușit ceea ce niciun alt partid nu a îndrăznit după 2009: capturarea completă a instituțiilor. Astăzi, nu mai putem vorbi de separația puterilor în stat. În Moldova condusă de PAS, instituțiile au devenit instrumente de luptă politică, iar democrația este doar o vorbă goală în discursurile de la Bruxelles”, afirmă PSDE.

Potrivit PSDE, această preluare va avea efecte directe asupra alegerilor.

„CEC nu va mai avea control efectiv, fizic și logic asupra infrastructurii electorale. STISC – controlat politic – are acces total la datele alegătorilor, la modificarea prezenței la vot, la raportările preliminare și la manipularea backup-urilor. Nu există audit independent și acces jurnalizat transparent la sistem – ceea ce permite intervenții necontrolate și imposibil de verificat. Legitimitatea viitorului Parlament este pusă sub semnul întrebării încă dinainte de ziua votului”, susține formațiunea.

În replică la argumentele Guvernului, potrivit cărora „este o practică obișnuită ca infrastructura tehnică să fie găzduită de instituții specializate în securitate cibernetică”, PSDE cere exemple concrete de astfel de cazuri în alte democrații.

„Vă ascundeți după formulări generale, dar evitați esența: Moldova nu mai funcționează ca o democrație. Este o guvernare monopolistă care refuză auditul, controlează presa, ignoră recomandările OSCE și folosește instituțiile pentru a-și menține puterea”, susține partidul.

În context, formațiunea PSDE solicită „anularea imediată a transferului SIAS „Alegeri” către STISC și revenirea sa sub controlul exclusiv al CEC, un audit tehnic internațional, cu participarea tuturor partidelor și a societății civile și garanții legislative clare, pentru ca infrastructura electorală să nu poată fi controlată de Executiv”.

    „Dragi cetățeni, votul vostru este în pericol. Fără un sistem electoral sigur și transparent, alegerile nu mai au nicio valoare democratică”, menționează PSDE, cerând sprijinul partenerilor internaționali.

    NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al PAS, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

    ***

    Amintim că președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor.

    Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

    Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

    Cu o reacția a venit marți seara și deputatul PAS, Radu Marian, care a acuzat liderii de partid de falsuri.

    „Niște reprezentanți ai unor partide pro-europene au ieșit azi în conferință de presă și au aruncat falsuri greu de imaginat la adresa guvernării, fără niciun fel de dovadă! Recunosc, am rămas surprins! Mă așteptam la așa ceva de la politicienii pro-ruși corupți și trădători, dar nu de la politicieni care se consideră pro-europeni. Dacă ei cred că așa ajută la îndeplinirea obiectivului de aderare la UE, dând apă la moară la cele mai ridicole teorii ale conspirației ale rușilor, treaba lor! Alegătorii îi vor judeca“, a scris politicianul într-o postare.

    Nu mai sunt articole de afișat.
    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: