Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate, pentru a examina situația privind securitatea energetică a țării
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate, pentru a examina situația privind securitatea energetică a țării

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă în ședință Consiliul Suprem de Securitate. Întrunirea se va desfășura pe 28 octombrie, începând cu ora 15:00.

În cadrul ședinței va fi examinată situaţia privind securitatea energetică a țării. Vor fi audiate instituțiile relevante în acest context. La finalul ședinței CSS, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va susține un briefing.

Pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a constatat situație de alertă pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, iar ulterior pentru a avea posibilitatea de a lua măsuri rapide pentru aducerea gazelor naturale din alte surse decât cele de până acum, pe 22 octombrie a fost declarată stare de urgență în domeniul energetic. „Moldovatransgaz” SRL a fost desemnată responsabilă pentru gestionarea stării de alertă și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea transportării gazelor naturale și pentru a menține în funcțiune rețelele de transport pe care le gestionează.

Autoritățile Republicii Moldova s-au adresat Ucrainei pentru ajutor în soluționarea crizei energetice. Este vorba despre furnizarea a 15 mln de m3 cubi de gaz, pe care Chișinăul ar urma să le returneze până la finalul acestei ierni. Precizările au fost făcute de către președintele Comitetului pentru energetică din Rada Supremă de la Kiev Andrei Gherus.

Precizăm că dreapta Nistrului consumă anual peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale. Mai multe detalii despre criza energetică citiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: