Maia Sandu a fost la CEC: a depus actele pentru a-și înregistra grupul de inițiativă
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a fost la CEC: a depus actele pentru a-și înregistra grupul de inițiativă

Maia Sandu, candidata desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-i fi înregistrat grupul de inițiativă. Cel din urmă este responsabil de colectarea semnăturilor în susținerea candidatului. Menționăm, CEC are la dispoziție 3 zile să examineze dacă înregistrează sau nu grupul de inițiativă. Maia Sandu a fost însoțită la instituția electorală de președintele ales al grupului de inițiativă Eduard Digore.

Pe 22 august, după ce a fost desemnată oficial drept candidată PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a mers la CEC pentru a solicita înregistrarea grupului de inițiativă. Menționăm, la evenimentul de desemnare a candidatei PAS s-a anunțat că din grupul de inițiativă vor face parte tineri, cadre didactice, deputați și persoane vârstnice.

Președinte al grupului de inițiativă a fost ales avocatul Eduard Digore, cel care a însoțit-o pe candidata PAS la Comisia Electorală Centrală.

„Mă simt încurajată și optimistă. Am văzut oameni frumoși, de treabă, cu dragostea de țară, care au venit să ne sprijine. (…) Și mă bucur că sunt oameni care cred în puterea noastră, de a schimba lucrurile în bine, oameni care vor să muncească pentru Moldova în continuare și am toată încrederea că vom reuși”, a spus Maia Sandu jurnaliștilor.

Menționăm, în fața Comisiei Electorale Centrale Maia Sandu a fost întâmpinată de mai multe persoane care au venit să o susțină.

***

La trei ani de când a devenit președintă, Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat. Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Pe 21 august, în Republica Moldova, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, un candidat va constitui, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă. Pentru înregistrarea grupului, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, va fi depus la Comisia Electorală Centrală un set de documente. Comisia va analiza documentele în termen de 3 zile și va adopta o decizie în acest sens. Dacă vor fi înregistrate, grupurile de inițiativă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova. Se vor considera conforme unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături. Detalii AICI.

Menționăm, campania electorală în Republica Moldova va începe pe 20 septembrie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: