Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 4 februarie, un decret prin care a acordat grațierea unui număr de trei persoane condamnate, printre care se numără și Morozov Mihail Vitalie, un membru al unui grup criminal. Potrivit Telegraph.md, Morozov Mihail Vitalie fusese condamnat pentru trafic de droguri și implicare într-o rețea de comercializare ilegală a substanțelor interzise.
Conform sentinței din 19 octombrie 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Morozov a jucat un rol activ în procurarea, păstrarea și distribuirea drogurilor prin intermediul unui magazin online, folosind metode sofisticate pentru a evita detectarea de către autorități. Pe lângă Morozov, decretul de grațiere i-a vizat și pe Morcan Marius-Nicolae Sergiu, condamnat pentru răpirea unui mijloc de transport, și Orhei Denis Ion, despre care nu există informații publice suplimentare.
Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, a explicat că decizia de grațiere a fost luată pe baza recomandării unanime a Comisiei pentru problemele grațierii, un organ colegial care include specialiști în domeniul juridic și social. În urma unei analize amănunțite a dosarului și a interviurilor cu condamnatul, Comisia a concluzionat că Morozov a executat deja cea mai mare parte a pedepsei, fiind aproape de a termina perioada de detenție, având doar un an rămas. De asemenea, acesta a dat dovadă de un comportament pro-social în închisoare, respectând regimul de detenție, fără a fi implicat în incidente violente sau conflicte.
Un alt aspect luat în considerare a fost faptul că Morozov a demonstrat remușcare față de faptele comise, nu este consumator de droguri și are un loc de trai stabil, în continuare fiind în proces de obținere a unei calificări profesionale în domeniul sudurii. Totodată, riscul de recidivă a fost evaluat de specialiști ca fiind scăzut.
Vasile Coroi, a precizat că procesul de grațiere este bazat pe criterii obiective și o evaluare riguroasă a tuturor documentelor și informațiilor relevante. Grațierea reprezintă o oportunitate pentru persoanele condamnate care îndeplinesc anumite condiții de a reintegra societatea și de a contribui la bunăstarea familiei, de a studia, de a munci și de a adopta un comportament responsabil și pro-social.
De asemenea, Coroi a subliniat că persoanele grațiate continuă să fie monitorizate de autoritățile de probațiune pentru perioada rămasă din pedeapsă și vor trebui să se prezinte periodic la Inspectoratul de probațiune conform unui program stabilit.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.