Maia Sandu a încercat de două ori să-l contacteze pe Zelensky din cauza răpirii lui Ceaus. NM a aflat despre memoriul Moldovei pentru Ucraina
Full Article 6 minutes read

Maia Sandu a încercat de două ori să-l contacteze pe Zelensky din cauza răpirii lui Ceaus. NM a aflat despre memoriul Moldovei pentru Ucraina

NM a aflat că MAEIE din Moldova a expediat Ambasadei Ucrainei de la Chișinău un memoriu în legătură cu dosarul despre răpirea fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus. Partea moldovenească a cerut, printre altele, retragerea imunității diplomatice a atașatului militar din cadrul ambasadei și permisiunea privind efectuarea percheziției în automobilul acestuia. Aceste lucruri reies dintr-un memoriu pe care Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei, l-a expediat la Kiev. Ambasadorul comunică în document că președintele Moldovei, Maia Sandu suportă pierderi de imagine din cauza situației create și că ea a încercat de două ori să-l contacteze pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a transmis redacției NM un memoriu pe care Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Moldova, l-a expediat către MAE al Ucrainei. Politicianul a refuzat să dezvăluie sursa care i-a transmis documentul, dar a subliniat că este o sursă de încredere.

În memoriul ambasadorului se menționează că la 9 aprilie, el a avut o întrevedere în incinta MAEIE cu Dumitru Socolan, secretarul de stat al Ministerului de Externe al Moldovei, care i-a transmis memoriul cu rugămintea de a-i retrage imunitatea diplomatică lui Serghei Smetaniuk, atașat militar al ambasadei, pentru „urmărire penală și atragere la răspundere”.

De asemenea, în acest document este solicitată autorizația pentru a efectua percheziții și pentru a căuta probe în automobilul ambasadei acordat lui Smetaniuk.

Ambasadorul mai menționează în memoriu că secretarul de stat din Moldova l-a informat că președintele Moldovei, Maia Sandu a încercat de câteva ori să-l contacteze pe președintele Ucrainei Volodimir Zelensky, dar „acest lucru nu a reușit nu din vina părții moldovenești”.

Totoată, potrivit afirmațiilor ambasadorului, convorbirea telefonică dintre Aureliu Ciocoi, premier interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene și Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de exeterne, a oferit părții moldovenești temei pentru a presupune că „răpirea cetățeanului Ucrainei Ceaus a fost înfăptuită de niște răuvoitori și nu de reprezentanții organelor de stat ale Ucrainei”.

În notă mai este indicat faptul că partea moldovenească nu intenționează să informeze presa despre documentul care conține rugămintea de a retrage imunitatea diplomatică a lui Smetaniuk.

Potrivit afirmațiilor ambasadorului, părțile au convenit asupra necesității de a iniția activitatea comisiei mixte interstatale care investighează circumstanțele răpirii lui Ceaus, iar partea ucraineană confirmă disponibilitatea sa de a identifica circumstanțele celor întâmplate și de a stabili, unde se află Ceaus.

Șevcenko afirmă că la întrevederea cu Socolan, el a definit neoficial disponibilitatea preliminară de a organiza o întrevedere dintre Smetaniuk și reprezentanții Moldovei pe teritoriul ambasadei, însă primirea memoriului a schimbat situația și el a fost nevoit să solicite instrucțiuni din Kiev.

Ambasadorul mai subliniază în acest document că în parlamentul Moldovei a fost creat un grup de lucru pentru investigația răpirii lui Ceaus și susține că „se așteaptă că un rezultat al activității acestei comisii va fi suspendarea din funcție a directorului actual al SIS și revenirea SIS în subordinea parlamentului” (în prezent, SIS se subordonează președinției).

Ambasadorul Ucrainei menționează că cele mai mari pierderi la capitolul reputație și rating cauzate de situația creată le suportă Maia Sandu, care nu are posibilitatea să influențeze „poziția organelor puterii executive, a procuraturii și a organelor de drept, care continuă să fie sub controlul exponenților [fostului președinte] Dodon și rămân sub influența funcționarilor din Rusia”.

„Se creează impresia că adversarii politici ai Maiei Sandu și coordonatorii din Rusia ai acestora au condus-o în mod intenționat pe șefa statului spre situația în care ea trebuie fie să-și asume responsabilitatea politică pentru răpire, fie să ocupe o poziție dură în raport cu Ucraina”, scrie Șevcenko.

Șevcenko propune conducerii sale să informeze imediat partea moldovenească, cine va reprezenta Ucraina în comisia mixtă interguvernamentală (grupul de lucru) și să organizeze prima ședință a acesteia la Kiev sau la Chișinău. Ulterior, el propune să se ofere un răspuns negativ oficial la memoriul cu privire la retragerea imunității lui Smetaniuk, care este în serviciul misiunii diplomatice de la 9 aprilie 2017 și mandatul său expiră la 3 mai 2021.

Ambasadorul mai propune „ca pentru îmbunătățirea pozițiilor politice ale Maiei Sandu în confruntarea cu forțele pro-ruse din Moldova” în timpul apropiat, să se organizeze o conversație telefonică scurtă dintre președinții Moldovei și Ucrainei, în cadrul căreia să fie confirmată poziția determinată în discuția dintre Ciocoi și Kuleba și să fie stabilită data ședinței grupului de lucru mixt, informând presa în acest sens.

NM s-a adresat către serviciul de presă al MAEIE cu întrebarea dacă autoritățile moldovenești au expediat memoriul cu solicitarea de a retrage imunitatea atașatului militar al Ambasadei Ucrainei.

Daniel Vodă, șeful serviciului de presă al MAEIE, a menționat că instituția se abține deocamdată de la comentarii în acest sens. Însă a reamintit că în prezent, procuratura se ocupă de investigarea circumstanțelor răpirii lui Nikolai Ceaus.

NM s-a adresat și la Ambasada Ucrainei în Moldova pentru un comentariu. Cei de la ambasadă au cerut să le transmitem un demers în scris.

În răspunsul pe care MAE al Ucrainei l-a transmis mai târziu la solicitarea NM se spune că singura informație oficială pe care instituția „o poate difuza la momentul dat în presă” este comunicatul de presă despre discuția telefonică din 7 aprilie dintre șefii MAE Dmitrii Kuleba și Aureliu Ciocoi.

Reamintim că în comunicatul de presă se menționează că „Ucraina nu este implicată în această stiuație despre Nikolai Ceaus, iar pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, în special a locului în care se află fostul judecător, propune Moldovei să fie creat un grup de lucru comun”. „Partea ucraineană este sigură că de această situație încearcă să profite forțele care nu numai că nu sunt interesate de aprofundarea cooperării moldo-ucrainene, dar și își pun scopul de a împiedica dezvoltarea relațiilor pozitive pentru ambele țări, consolidarea perspectivelor europene ale Ucrainei și Moldovei”, se menționează în comunicatul de presă al MAE din Ucraina.

Organele de drept și serviciile speciale din Moldova vor investiga circumstanțele dispariției controversate a judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus. Sâmbătă, 3 aprilie, acesta a fost răpit din Chișinău, de trei persoane necunoscute. Mai târziu, pe canalele de telegram anonime au apărut câteva înregistrări video ale presupusei răpiri și fotografii de-ale lui Ceaus cu urme de violență pe corp.

Pavel Voicu, șeful MAI din Moldova, a anunțat la 5 aprilie că subdiviziunile ministerului efectuează investigații și au reușit deja să stabilească identitatea unor participanți la răpirea lui Ceaus și să rețină un suspect. Potrivit afirmațiilor sale, răpirea a fost comisă de niște cetățeni străini care au plecat din Moldova în Ucraina.

Din anul 2017, Ceaus s-a ascuns în Moldova, a încercat să obțină azil în țara noastră, iar Ucraina a cerut extrădarea acestuia, învinuindu-l de corupție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: