Андрей Мардарь / NewsMaker

Maia Sandu a vorbit la telefon cu Vladimir Zelenski. Presa din Ucraina: „Se pregătește o vizită a președintelui R. Moldova la Kiev”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a avut o discuție la telefon, pe 22 iunie, cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Dialogul dintre cei doi a fost despre ședința Consiliului European din 23 și 24 iunie unde se va propune ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat la aderare la UE. De cealaltă parte, presa ucraineană scrie că se pregătește o vizită a președintelui Republicii Moldova la Kiev. 

„Cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu am discutat despre ședința de mâine a Consiliului European. Așteptăm decizia Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat țărilor noastre. Am convenit asupra asistenței reciproce pe drumul către UE”, a scris Zelenski, pe Twitter.

Și Maia Sandu a confirmat că a avut o discuție cu omologul ei ucrainean.

„Am avut o discuție la telefon cu președintele Vladimir Zelenski, înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în UE”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Evropeiskaia Pravda scrie că se pregătește o vizită a președintelui Republicii Moldova la Kiev.

NM a solicitat un comentariu în acest sens de la purtătoarea de cuvânt a Președinției Sorina Ștefârță. Până la acest moment nu am primit un răspuns.

Amintim că la sfârșitul lunii aprilie Maia Sandu declara că a discutat ultima oară cu omologul său Vladimir Zelenski „acum câteva săptămâni” și este gata să meargă într-o vizită oficială la Kiev, în condițiile în care prezența ei acolo ar fi utilă pentru țara vecină, implicată în război.

În același timp, șefa statului a dat de înțeles că Ucraina este justificată să ceară mai mult ajutor. La observația unui jurnalist că ucrainenii ar avea anumite supărări față de Chișinău, Maia Sandu a răspuns că fiecare țară ajută cu ce poate. „Ei sunt într-o situație dramatică. Și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți. Pentru că e nevoie să se oprească acest război. Toată lumea trebuie să facă tot ce se poate ca să fie oprit. Repet: noi, fiind în această situație, facem ce putem din perspectiva noastră. Sunt țări care pot face mai mult, de exemplu pe plan militar. Noi am ajutat și o vom face în continuare pe partea refugiaților”.

Amintim că R. Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Pe 17 aprilie, presa ucraineană a scris că autoritățile ucrainene au solicitat R. Moldova să le transmită încă din primele zile de invazie rusească. Autorul materialului face trimitere la o sursă care susține că Ucraina a cerut ca avioanele să fie vândute sau împrumutate, însă Chișinăul a refuzat, pentru a nu-și strica relațiile cu Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: