Maia Sandu a vorbit la telefon cu Vladimir Zelenski. Presa din Ucraina: „Se pregătește o vizită a președintelui R. Moldova la Kiev”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a vorbit la telefon cu Vladimir Zelenski. Presa din Ucraina: „Se pregătește o vizită a președintelui R. Moldova la Kiev”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a avut o discuție la telefon, pe 22 iunie, cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Dialogul dintre cei doi a fost despre ședința Consiliului European din 23 și 24 iunie unde se va propune ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat la aderare la UE. De cealaltă parte, presa ucraineană scrie că se pregătește o vizită a președintelui Republicii Moldova la Kiev. 

„Cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu am discutat despre ședința de mâine a Consiliului European. Așteptăm decizia Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat țărilor noastre. Am convenit asupra asistenței reciproce pe drumul către UE”, a scris Zelenski, pe Twitter.

Și Maia Sandu a confirmat că a avut o discuție cu omologul ei ucrainean.

„Am avut o discuție la telefon cu președintele Vladimir Zelenski, înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în UE”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Evropeiskaia Pravda scrie că se pregătește o vizită a președintelui Republicii Moldova la Kiev.

NM a solicitat un comentariu în acest sens de la purtătoarea de cuvânt a Președinției Sorina Ștefârță. Până la acest moment nu am primit un răspuns.

Amintim că la sfârșitul lunii aprilie Maia Sandu declara că a discutat ultima oară cu omologul său Vladimir Zelenski „acum câteva săptămâni” și este gata să meargă într-o vizită oficială la Kiev, în condițiile în care prezența ei acolo ar fi utilă pentru țara vecină, implicată în război.

În același timp, șefa statului a dat de înțeles că Ucraina este justificată să ceară mai mult ajutor. La observația unui jurnalist că ucrainenii ar avea anumite supărări față de Chișinău, Maia Sandu a răspuns că fiecare țară ajută cu ce poate. „Ei sunt într-o situație dramatică. Și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți. Pentru că e nevoie să se oprească acest război. Toată lumea trebuie să facă tot ce se poate ca să fie oprit. Repet: noi, fiind în această situație, facem ce putem din perspectiva noastră. Sunt țări care pot face mai mult, de exemplu pe plan militar. Noi am ajutat și o vom face în continuare pe partea refugiaților”.

Amintim că R. Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Pe 17 aprilie, presa ucraineană a scris că autoritățile ucrainene au solicitat R. Moldova să le transmită încă din primele zile de invazie rusească. Autorul materialului face trimitere la o sursă care susține că Ucraina a cerut ca avioanele să fie vândute sau împrumutate, însă Chișinăul a refuzat, pentru a nu-și strica relațiile cu Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: