Maia Sandu, apel către cetățeni: „Ne așteaptă ploi abundente și vânt puternic. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră” VIDEO

Președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii să evite călătoriile neesențiale în contextul avertizărilor, emise de meteorologi. Potrivit șefei statului, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente iar „asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine”. Sandu a îndemnat cetățenii, ca pe timp de furtună, să se adăpostească de urgență, să se îndepărteze de copaci sau de firele electrice. „Furtuna ne-a adus pagube semnificative dar mai tragic – a luat viața a doi oameni. Condoleanțe familiilor îndurerate”, a spus Maia Sandu într-un mesaj video. 

În seara zilei de 13 iunie, Maia Sandu a venit cu un apel către cetățeni în contextul avertizărilor meteorologilor cu privire la cod galben de instabilitate.

„Dragi cetățeni, în toată țara iarăși au fost emise avertizări meteorologice de vreme proastă. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ne așteaptă ploi abundente și vânt puternic. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne informează cum să ne protejăm în situații de risc. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră și de familiile dumneavoastră și vă rog să evitați călătoriile neesențiale. Furtuna ne-a adus pagube semnificative dar mai tragic – a luat viața a doi oameni. Condoleanțe familiilor îndurerate. Din păcate, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente iar asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine. Pe timp de furtună trebuie să ne adăpostim de urgență, să ne îndepărtăm de copaci sau de firele electrice. Și foarte important – să supraveghem copiii. Dacă avem nevoie de ajutor – să apelăm la serviciul 112”, a comunicat șefa statului.

Menționăm, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că Republica Moldova pe 14 iunie, începând cu ora 08:00 și până la ora 13:00, va fi sub un nou cod galben de instabilitate atmosferică. Au fost prognozate averse puternice, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s. Ulterior, Serviciul a precizat că instabilitatea atmosferică va persista, pe 14 iunie, până la ora 21:00. „Ceea ce înseamnă din nou pe arii extinse averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice și local cu pericol de grindină. Vântul va sufla din nord-est slab la moderat, în timpul instabilității cu unele intensificări”, au comunicat reprezentanții Serviciului.

În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit cu atenționări către populație pentru a evita situațiile de risc sau pierderi de vieți omenești:

– gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate;

– în caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul;

– persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ;

– în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric;

– o atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

***

Două persoane au decedat în urma furtunii din seara zilei de 11 iunie. Un caz a fost înregistrat la Chișinău, al doilea – în stânga Nistrului. La Chișinău, pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost depistat cadavrul unei copile în vârstă de 12 ani. Potrivit oamenilor legii, copila a fost lovită de un copac. Detalii AICI. Iar la Dubăsari o creangă a căzut peste un cort, în rezultat un bărbat de 36 de ani a murit. Cazul a avut loc în satul Harmațca, în timp ce mai multe familii se odihneau pe malul Nistrului. Bărbatul care și-a pierdut viața este regizorul Arcadie Spoială. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: