Maia Sandu

Maia Sandu contestă „datoria istorică” a Moldovei față de Gazprom: Au încercat să ne înșele rapid, în 2021

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, contestă pretinsa datorie a Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, care s-ar ridica la circa 800 milioane dolari. Șefa statului susține că se bazează în declarațiile sale pe rezultatul prezentat de auditorii externi, contractați de Republica Moldova pentru a elucida datoria istorică pretinsă de Moscova, pe care Moldova ar fi acumulat-o pentru livrările de gaze naturale. Declarații oficiale în acest sens ar urma să fie făcute săptămâna curentă, a mai declarat Sandu.    

Președinta Republicii Moldova a vorbit despre negocierile cu Gazprom, purtate înainte de sezonul rece din 2021 în cadrul unei întâlniri cu femei de afaceri din Congaz, Găgăuzia. Sandu a subliniat că negociatorii ruși ar fi decis să nu reînnoiască contractul în ultimul moment și că ar fi dorit să „înșele rapid” delegația moldovenească, scrie Nokta.

„Săptămâna viitoare guvernul nostru va ieși și va spune că am angajat o companie internațională care a făcut un audit și care a stabilit că nu avem datorii (nr. red: față de Gazprom) de 800 de milioane de dolari. Ei (nr. red: Moscova) au încercat să ne înșele rapid. Ne-au lăsat fără gaz. Iarna este pe drum. „Hai să semnăm rapid că vei returna 800 de milioane de dolari în 4 ani și vei avea gaz”. Am spus că nu îl putem semna, pentru că sunt o mulțime de bani. Ni s-a spus: „Nu vei avea gaz”. (…) Au spus că nu vom reuși să schimbăm legea sau să găsim noi contracte în 2 luni. Nu a fost frumos din partea lor. (nr. red: Șeful adjunct al Administrației lui Putin, Dmitri) Kozak a spus că vom reînnoi contractul, iar apoi decizia a fost schimbată cu o zi înainte de încheiere. Cred că am făcut ceea ce trebuie”, a spus Sandu.

***

Amintim că reprezentanții Guvernului au declarat, pe 30 august, că săptămâna curentă ar urma să fie făcut public rezultatul auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Tot atunci, declara Daniel Vodă, consilierul premierului, ar urma să fie prezentate documentele relevante în acest sens.

Pe 15 august 2023, ministrul Energiei Victor Parlicov anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat, însă nu a fost transmis către Gazprom. Potrivit ministrului, auditul a arătat că sunt o parte din datorii care nu sunt confirmate documental, altele se referă la costurile suplimentare admise de Moldovagaz „care nefiind incluse în tarife au dus la faptul că ei și-au majorat datoria față de Gazprom”. Acum, Moldova pregătește propuneri alternative pentru rezolvarea problemei cu datoriile și care vor fi transmise către Gazprom, împreună cu rezultatele auditului.

Reamintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.

În septembrie 2022, președinta Maia Sandu declara că primele concluzii ale auditului ar putea fi gata până la finalul anului. Ulterior, fostul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu menționa că primele rezultate ale auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom urmează să fie publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) PAS „a curățat” lista electorală / Sanduța vrea în Parlament / „Democrația Acasă” în afara alegerilor?

Partidele și candidații independenți continuă să-și formeze echipele înaintea alegerilor din 28 septembrie. PAS a anunțat că ministra agriculturii, Ludmila Catlabuga, figurează în lista de candidați a partidului. Ea a declarat deja că va degreva și se va alătura campaniei. Pe lista partidului de guvernare se regăsesc miniștri în exercițiu, deputați, oameni de știință, sportivi și figuri din domeniul culturii, dar și foști opozanți. Printre aceștia – multipla campioană europeană la lupte Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche, fondatoarea organizației „Prietena mea” Ludmila Adamciuc.

Nu au lipsit criticile: unii au fost acuzați de lipsă de profesionalism, iar alții – că au schimbat tabăra politică. Potîrniche s-a arătat încrezător și ambiționat de critici.

Totuși, în lista actualizată a PAS nu au ajuns toți – un sfert dintre actualii deputați au rămas pe dinafară. Una dintre ele este Ina Coșeru, care a declarat pentru NewsMaker că nu a fost informată despre decizia partidului și că doar conducerea ar putea explica motivele. PAS nu a comentat situația. Alți deputați, precum Oazu Nantoi, au anunțat că au refuzat din proprie inițiativă să candideze, dar rămân susținători ai partidului.
La CEC și-au depus dosarele și trei candidați independenți – Victoria Sanduța, Natalia Clevadî și Victor Grosu. Fosta judecătoare Sanduța a anunțat deja că intenționează să devină primul deputat independent din istoria Moldovei. Ea va trebui să adune între 1000 și 2500 de semnături pentru înregistrare.

În schimb, partidul „Democrația Acasă” se află deocamdată într-o situație incertă: liderul Vasile Costiuc se teme că formațiunea sa politică ar putea fi împiedicată să participe la alegeri. CEC nu a permis candidaților să completeze documentele obligatorii după depunerea dosarelor, deși doar 14 din cei 52 de candidați le-au prezentat la timp. Comisia promite să analizeze situația în cadrul ședinței din 22 iulie.

Între timp, Blocul „Împreună” a confirmat oficial că va participa la alegeri în calitate de bloc electoral. Formarea listei de candidați este aproape finalizată, însă „Platforma DA” nu mai face parte din bloc. După ce doi reprezentanți ai săi au trecut la PAS, întreaga formațiune a fost exclusă din „Împreună“. În prezent, blocul este format din „Partidul Schimbării” și „Partidul Verde Ecologist din Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: