Președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că decizia Gazpromului de a reduce volumul de gaz furnizat Republicii Moldova este una politică și nu comercială. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă din 10 noiembrie, în timpul vizitei oficiale efectuate la Chișinău de către președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
„Gazprom a redus furnizarea de gaz cu 50% fără justificări și explicații și considerăm că este o decizie politică, nu comercială, pentru că am plătit consumul de gaz, în pofida prețului care a crescut și a devenit foarte înalt”, a declarat șefa statului.
Șefa statului s-a referit și la faptul că alte forțe politice profită de crizele prin care trece țara.
„Am văzut în presă informații despre coaliția grupurilor corupte criminale, care profită de situația dificilă din țară, inclusiv inflația sporită, impactul crizei energetice și economice pentru a folosi aceste argumente împotriva autorităților alese democrat și a proceselor democratice”, a mai menționat președinta Maia Sandu.
La rândul său, președinta Comsiei Europene a menționat că Republica Moldova trebuie să își diversifice sursele de furnizare a gazului natural, iar suportul UE va contribui la acest lucru.
„Din experiența noastră cu Gazprom, Rusia a fost cândva cel mai furnizor de combustibili fosil în UE, iar UE cel mai mare client. Acum este total diferit. Gazprom și Rusia au redus cu 80% furnizările de gaz în ultimele 8 luni, dar noi am reușit să compensăm, am diversificat sursele de aprovizionare și ne-am orientat spre alte țări, cum ar fi SUA, Norvegia, Azerbaidjan, Algeria. Noi am făcut economii așa cum faceți și dvs, 15% au fost economisite și ne-am umplut rezervoarele cu gaz pentru iarnă și am redus dependența față de Rusia dramatic, pentru că nu mai este un furnizor de încredere”, a precizat von dar Leyen.
Președinta Comisiei Europene a mai menționat că UE apreciază curajul Republicii Moldova.
„Aceleași lucru se aplică și R. Moldova, pentru că sunteți parte a familiei europene. Facem tot posibilul pentru a acorda gaz în flux invers în R. Moldova de la alți furnizori. În ceea ce ține de electricitate, faceți parte din piața noastră și suntem gata să împărțim aceste presiuni cu dumneavoastră, pentru că înțelegem ce faceți, prin ce treceți și admirăm curajul cu care stați cu fruntea sus”, a conchis oficialul european.
De asemenea, președinta Comisiei Europene a subliniat că Republica Moldova este o țară europeană, care „cu curaj și determinare își apără democrația și valorile”: „Este interesul nostru comun să vă susținem, am fost și rămânem alături de dvs, pentru că suntem impresionați de felul cum protejați democrația, pacea, respectul pentru dreptul internațional și valorile noastre comune”.
Amintim că UE va acorda Republicii Moldova un suport financiar în mărime de 250 mln de euro – 100 mln de euro drept grant, 100 mln drept împrumut, iar 50 mln drept suport bugetar țintit.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.