Maia Sandu: Decizia Gazpromului de a reduce volumul de gaz este politică, nu comercială, noi am plătit consumul

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că decizia Gazpromului de a reduce volumul de gaz furnizat Republicii Moldova este una politică și nu comercială. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă din 10 noiembrie, în timpul vizitei oficiale efectuate la Chișinău de către președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Gazprom a redus furnizarea de gaz cu 50% fără justificări și explicații și considerăm că este o decizie politică, nu comercială, pentru că am plătit consumul de gaz, în pofida prețului care a crescut și a devenit foarte înalt”, a declarat șefa statului.

Șefa statului s-a referit și la faptul că alte forțe politice profită de crizele prin care trece țara.

Am văzut în presă informații despre coaliția grupurilor corupte criminale, care profită de situația dificilă din țară, inclusiv inflația sporită, impactul crizei energetice și economice pentru a folosi aceste argumente împotriva autorităților alese democrat și a proceselor democratice”, a mai menționat președinta Maia Sandu.

La rândul său, președinta Comsiei Europene a menționat că Republica Moldova trebuie să își diversifice sursele de furnizare a gazului natural, iar suportul UE va contribui la acest lucru.

Din experiența noastră cu Gazprom, Rusia a fost cândva cel mai furnizor de combustibili fosil în UE, iar UE cel mai mare client. Acum este total diferit. Gazprom și Rusia au redus cu 80% furnizările de gaz în ultimele 8 luni, dar noi am reușit să compensăm, am diversificat sursele de aprovizionare și ne-am orientat spre alte țări, cum ar fi SUA, Norvegia, Azerbaidjan, Algeria. Noi am făcut economii așa cum faceți și dvs, 15% au fost economisite și ne-am umplut rezervoarele cu gaz pentru iarnă și am redus dependența față de Rusia dramatic, pentru că nu mai este un furnizor de încredere”, a precizat von dar Leyen.

Președinta Comisiei Europene a mai menționat că UE apreciază curajul Republicii Moldova.

Aceleași lucru se aplică și R. Moldova, pentru că sunteți parte a familiei europene. Facem tot posibilul pentru a acorda gaz în flux invers în R. Moldova de la alți furnizori. În ceea ce ține de electricitate, faceți parte din piața noastră și suntem gata să împărțim aceste presiuni cu dumneavoastră, pentru că înțelegem ce faceți, prin ce treceți și admirăm curajul cu care stați cu fruntea sus”, a conchis oficialul european.

De asemenea, președinta Comisiei Europene a subliniat că Republica Moldova este o țară europeană, care „cu curaj și determinare își apără democrația și valorile”: „Este interesul nostru comun să vă susținem, am fost și rămânem alături de dvs, pentru că suntem impresionați de felul cum protejați democrația, pacea, respectul pentru dreptul internațional și valorile noastre comune”.

Amintim că UE va acorda Republicii Moldova un suport financiar în mărime de 250 mln de euro – 100 mln de euro drept grant, 100 mln drept împrumut, iar 50 mln drept suport bugetar țintit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: