presedinte.md

Maia Sandu, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic în CSP: „Eu sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta”

Decizia Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) de a-l desemna pe Gheorghe Avornic, fost avocat al lui Vlad Plahotniuc, în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a intențiilor autorităților de a reforma justiția. Astfel a comentat președintele Maia Sandu hotărârea luată pe 20 ianuarie de Comisia de profil.

„Eu sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta, dar e o sfidare a acțiuilor noastre de curățare a justiției”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De menționat că AȘM l-a desemnat pe Gheorghe Avornic la funcția de membru al CSP din partea societății civile. În seara de 27 ianuarie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu un comentariu cu referire la această desemnare, dând de înțeles că integritatea lui Avornic nu este tocmai „ireproșabilă”.

„Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm ”pre-vettingul” şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputaţie ireproşabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ziarului de Gardă, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Gheorghe Avornic este un apărător al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. Publicația a scris anterior că acesta deține proprietăți și firme în România și a fost cercetat într-un dosar penal.

Menționăm că și Parlamentul desfășoară concursul pentru selectarea candidatului la funcția de membru al CSP din partea Parlamentului. Acesta se desfășoară în două etape: depunerea și admisibilitatea dosarelor și interviul. Candidatul care va obține cel mai mare punctaj va fi prezentat Parlamentului pentru numirea în funcție de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități s-au întrunit pe 17 ianuarie în ședință, pentru a examina dosarele depuse de candidații la funcția de membru al CSP.

Aceștia au constatat că niciunul dintre candidați nu respectă criteriul de reprezentativitate a societății civile. Menționăm că la concurs au depus dosarul două persoane – Serghei Pleșca și Vasile Goian. Ambii sunt funcționari publici.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Plîngău răspunde criticilor lui Năstase și dezvăluie informații din interiorul Platformei DA: „Lăcomia și setea de putere te-au schimbat”

Fostul președinte al Platformei DA, Dinu Plîngău, care a renunțat la funcțiile deținute în partid pentru a candida pe lista PAS la alegerile parlamentare, i-a răspuns lui Andrei Năstase, după ce acesta l-a criticat public pentru decizia luată. Într-un mesaj amplu publicat pe rețelele sociale, Plîngău afirmă că Năstase ar fi fost principalul responsabil pentru declinul formațiunii. Candidatul PAS îl acuză pe fostul său coleg – care la fel a anunțat că va candida la parlamentare, doar că independent – că a condus Platforma DA către eșec electoral și că se folosește, în continuare, de simpatizanți vulnerabili pentru propriile scopuri.

„Mi-e rușine și milă, omenește vorbind, să văd cum continui să te folosești de aceleași doamne în vârstă, care nu bănuiesc nici pe departe cât de bine o duci și cât de cinic le manipulezi. Te cunosc prea bine, Andrei: nu cred că le-ai oferi măcar o plăcintă în semn de mulțumire. În timp ce ele, la vârsta lor varsă lacrimi sincere pentru dreptate și valori, tu îți cumperi casă în Germania, mașini, construiești bazin”, a scris Dinu Plîngău pe rețele.

Plîngău afirmă că el trăiește modest, în același apartament cu cei doi copii, și nu se ferește să dea ochii cu oamenii pe stradă. Spre deosebire de Năstase — pe care îl acuză că, de-a lungul timpului, a făcut compromisuri cu personaje precum Ilan Șor și Igor Dodon — el susține că a rămas fidel principiilor care au stat la baza Platformei DA: „Nu e doar o percepție – oamenii simt că lăcomia și setea de putere te-au schimbat. (…) Eu nu sunt ca tine”.

„Mă acuzi că am vândut partidul pentru două locuri de deputat? Andrei, partidul a votat să nu participe-n alegeri și oamenii au făcut acest gest pentru țară și pentru Platforma DA. Pentru că dincolo de supărările pe PAS, noi cu toții vrem în UE și să nu vină Șor, Dodon, Ceban, oameni care ți-au devenit prieteni, aliați. Am făcut-o pentru partid, pentru că e mai bine să ai 2 voci în parlament, decât să chinui lumea, fără șanse prea mari de a accede în Parlament. Și da, dacă aș fi narcisist ca tine, probabil mă deranja și locul 42”, a mai scris Plîngău.

În cele din urmă, Plîngău îl îndeamnă pe Năstase să se retragă din viața politică și îl acuză că a devenit „o povară” pentru partidul pe care l-a fondat. În opinia sa, Platforma DA poate merge mai departe „unită, fără tine”.

Fostul lider al Platformei „DA”, Andrei Năstase, nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor lansate de Dinu Plîngău.

Amintim că Dinu Plîngău a anunțat, pe 18 iulie, că Platforma „DA” a acceptat un parteneriat politic cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Plîngău și un alt membru al formațiunii, Stela Macari, se regăsesc, astfel, pe lista electorală a PAS. După acest anunț, Platforma a fost exclusă din Blocul „Împreună”, iar interimatul funcției de președinte al formațiunii a fost preluată de Liviu Vovc.

În reacție, fostul lider și fondator al Platformei,Andrei Năstase, a criticat dur decizia formațiunii de a nu participa cu o listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Năstase a calificat decizia lui Plîngău drept „un abandon rușinos” și a acuzat PAS că „a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și cu o cruzime politică greu de uitat”. Năstase a mai declarat că Platforma DA s-a născut din proteste și spirit civic, iar actuala decizie „contrazice valorile inițiale”: „Cum am ajuns de la demnitate la supunere, de la protest la plecăciune?”, s-a întrebat el.

Două zile mai târziu, pe 20 iulie, Năstase a anunțat că va candida la parlamentarele din 28 septembrie independent. Fondatorul Platformei „DA” a primit undă verde de la CEC pentru a iniția colectarea semnăturilor necesare înregistrării în cursa pentru un fotoliu de deputat pe 22 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: