Guțul anunță de la Moscova că Găgăuzia va avea acces la sistemul de plăți „Mir”: „Rusia a salvat din nou poporul nostru”
Full Article 3 minutes read

Guțul anunță de la Moscova că Găgăuzia va avea acces la sistemul de plăți „Mir”: „Rusia a salvat din nou poporul nostru”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, anunță că au semnat la Moscova, pe 9 aprilie, un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Guvernatoarea autonomiei susține că acordul îi va permite Găgăuziei să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă „fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”.

Guțul, Constantinov și președintele băncii rusești „Promsviazbank”, Petr Fradkov, au semnat pe 9 aprilie un acord privind utilizarea cardurilor „Mir” pe teritoriul Găgăuziei. Potrivit lor, acordul va oferi fonduri suplimentare pentru angajații de stat și pensionarii din Găgăuzia. În plus, acordul prevede că rudele rezidenților din Găgăuzia care locuiesc în Rusia vor primi servicii „speciale” suplimentare, la un tarif separat.

„În Moldova, cetățenii trăiesc în sărăcie extremă. Pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din Găgăuzia, am cerut conducerii Promsviazbank să ofere asistență umanitară Găgăuziei, adică finanțare suplimentară de la prietenii noștri care vor să ne ajute. (…) Ne dorim ca până la 1 mai pensionarii și angajații de stat ai Găgăuziei să poată obține ceea ce merită. Și merită o viață mai bună”, a declarat Guțul presei ruse.

Potrivit ei, în Găgăuzia locuiesc aproximativ 20 de mii de pensionari și circa 5 mii de angajați ai statului.

Mai târziu, Guțul a anunțat despre semnarea acordului și pe rețelele sale de socializare: „Vom acorda asistență în obținerea cardurilor bancare pentru pensionarii noștri și angajații de stat, toți cei care au dreptul la indemnizațiile și plățile promise. Acesta este un moment foarte important pentru noi. Rusia a salvat din nou poporul nostru și și-a confirmat statutul de prieten și protector al poporului găgăuz. Specialiștii noștri lucrează deja la problemele tehnice, organizatorice și juridice ale acestui program. Mai este mult de lucru, dar știm deja sigur că victoria va fi a noastră!”.

***

Menționăm că Evghenia Guțul și Dmitrii Constantinov se află, din nou, la Moscova. Vizita are loc la doar o lună, după ce cei doi oficiali de la Comrat au mers în Rusia. Potrivit presei ruse, cei doi se află la Moscova „într-o vizită de lucru”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în ultima sa analiză că declarațiile recente ale Evgheniei Guțul despre posibilitatea separării Găgăuziei de Moldova în cazul unificării cu România sunt o încercare a Kremlinului de a „utiliza jucători pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societate moldovenească”. Ultima evaluarea a ISW arată că „Rusia ar încerca să împiedice aderarea Moldovei la UE sau chiar să justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Moldovei”.

Ultima dată, Guțul și Constantinov au întreprins o vizită oficială în Federația Rusă în perioada 1-8 martie. Atunci, Guțul s-a întâlnit, inclusiv, cu președintele rus Vladimir Putin. Fotografia bașcanei, în care dă mâna cu Putin în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a provocat un adevărat scandal în Moldova. Gestul guvernatoarei de la Comrat a fost discutat până și peste hotarele țării. De ce a avut nevoie Guțul de o fotografie cu Putin și care alți politicieni moldoveni au făcut anterior carieră din astfel de strângeri de mână cu liderul rus, aflați în subiectul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: