Maia Sandu, după întrevederea cu Emmanuel Macron: „Guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru R. Moldova”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, după întrevederea cu Emmanuel Macron: „Guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru R. Moldova”

Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre cele două state în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune susținută cu președintele Franței Emmanuel Macron.

Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate, a specificat șefa statului.

La fel, a mai spus președinta, a fost inițiată cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică.

Maia Sandu a accentuat că Franța este și un partener economic important pentru Moldova.

„În Moldova activează 220 de companii cu capital francez, inclusiv companii mari, cunoscute, în mai multe domenii: telecomunicații, tehnologii informaționale, sectorul agro-alimentar sau cel industrial. Încurajăm inițiativele companiilor franceze de a investi în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova”, a declarat președinta.

Șefa statului a mai spus că astăzi, reprezentanți ai Guvernelor celor două state vor semna trei acorduri importante.

„Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Este vorba despre Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia este lansată oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, inițiată anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră.

„Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi”, a declarat șefa statului.

Totodată, Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare.

„Apreciem, de asemenea, rolul Franței care a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru susținerea Moldovei pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului și ale crizei energetice cu care se confruntă țara noastră (…). Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securității și stabilității, și să dispună de instrumentele necesare pentru a face față tuturor provocărilor”, a spus președinta.

La rândul său, președintele Franței a spus că vizita sa aici vine să transmită trei mesaje. Unul – de prietenie și admirație pentru efortul depus în raport cu refugiații ucraineni; doi – de susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei; și trei – un mesaj de solidaritate.

„Puteți conta pe sprijinul Franței și al UE. Vizita mea are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relația Franței și UE cu Republica Moldova. Moldova a depus o cere de aderare la UE și această dorință de a se alătura UE este perfect legitimă. Această candidatură va fi dezbătută în 10 zile la Consiliul European care va avea loc pe 23 și 24 iunie, în baza unui aviz oficial care va fi emis de Comisia Europeană. Franța își va juca cu această ocazie rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate”, a declarat Emmanuel Macron.

De asemenea, șeful statului francez a condamnat agresiunea Federației Ruse în Ucraina, însă a precizat că „războiul trebuie oprit, fără să intrăm noi înșine în război”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: