Maia Sandu, după întrevederea cu fermierii: „Am un respect imens față de toți oamenii care muncesc în țara noastră”

Guvernul și Parlamentul au adoptat recent o lege menită să sprijine fermierii prin reeșalonarea creditelor și suspendarea proceselor de executare pentru o perioadă de șase luni. Totuși, opiniile participanților la discuții au fost împărțite. Unii fermieri au solicitat suspendarea legii și evaluarea individuală a fiecărui caz, în timp ce alții au cerut modificarea anumitor prevederi.

„Opiniile prezentate azi de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite – unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a declarat președinta Maia Sandu.

În urma discuțiilor, s-a convenit asupra câtorva acțiuni. Furnizorii și-au exprimat disponibilitatea de a extinde perioada de achitare a datoriilor, însă este necesar un mecanism care să protejeze fermierii de penalități excesive. Totodată, președinta a spus că va iniția discuții suplimentare cu Guvernul și Parlamentul pentru a găsi soluții comune, ținând cont de nevoile fermierilor și de capacitățile bugetare ale statului.

De asemenea, președinta a anunțat că va îndemna Ministerul Agriculturii să publice o listă completă a beneficiarilor de subvenții, pentru a asigura transparența în alocarea acestora.

„Am un respect imens față de toți oamenii care muncesc în țara noastră și vreau ca toți cei care lucrează onest să aibă profit, să poată plăti cotașii, să poată achita salariile și impozitele și să facă produse cu valoare adăugată înaltă”, a conchis Maia Sandu.

În ultima perioadă, fermierii moldoveni afectați de intemperii și de perturbările grave ale pieței de cereale au organizat mai multe proteste față de ceea ce numesc lipsa de sprijin a autorităților, cerând de mai multe ori demisia ministrului Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia: 77 de regiuni au rămas fără internet. Cum explică presa rusă

Pe teritoriul Federației Ruse a fost stabilit din nou un record cu privire la întreruperile de internet. Numărul regiunilor în care, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat blocaje ale rețelei a ajuns la 77, inclusiv în zone extrem de îndepărtate de linia frontului din Ucraina, precum Primorie, Sahalin și Kamceatka, scrie proiectul „На связи”.

Conform analiștilor, peste jumătate dintre regiunile rusești (48) s-au confruntat și cu întreruperi ale internetului prin cablu. În același timp, în patru entități federale, utilizatorii au raportat probleme doar cu rețeaua fixă, fără plângeri privind internetul mobil — este vorba despre Karaciai-Cerchezia, Osetia de Nord, Hakasia și regiunea Lipețk.

Recordul precedent fusese înregistrat pe 3 iulie, când accesul la rețea a fost limitat în 74 de regiuni. Pe 7 iulie au fost semnalate probleme în 49 de entități, pe 6 iulie — în 69, iar pe 5 iulie — în 68, conform datelor „На связи”.

Creșterea bruscă a numărului de întreruperi ale internetului în Rusia a început în primăvara anului 2025, în special înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei, pe 9 mai. Începând din acea perioadă, forțele ucrainene au intensificat semnificativ atacurile cu drone asupra regiunilor rusești, iar autoritățile au început să bruieze comunicațiile pentru a perturba navigația dronelor și a împiedica transmiterea de informații de recunoaștere de către acestea.

Pe parcursul lunii iunie, în Rusia au fost înregistrate 655 de blocaje de internet de diferite dimensiuni — de zece ori mai multe decât în luna mai. Potrivit estimărilor proiectului „На связи”, această cifră depășește de peste două ori numărul total al întreruperilor de internet la nivel global înregistrate anul trecut de organizația internațională pentru apărarea drepturilor digitale Access Now, care a documentat 296 de întreruperi.

Fondatorul organizației „Roskomsvoboda”, Sarkis Darbinian, a menționat că autoritățile ruse „au normalizat o realitate în care pot pur și simplu să oprească internetul oricând”. Iar Michael Horowitz, expert al Consiliului pentru Relații Externe al SUA, a subliniat că întreruperea internetului este un mijloc eficient de interceptare a dronelor, iar cetățenii ruși ar trebui să se pregătească pentru întreruperi regulate ale rețelei, scrie The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: