Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că „gruparea Șor vrea să transforme autonomia găgăuză în autonomia Șor”. În acest sens, șefa statului și-a exprimat speranța că „forțele sănătoase din autonomie vor reuși să le explice oamenilor care sunt riscurile”.
„Eu văd că gruparea Șor vrea să transforme autonomia găgăuză în autonomia Șor și este un fenomen foarte păgubos pentru oamenii care locuiesc în autonomie. Eu sper că forțele sănătoase din autonomie vor reuși pe de o parte să le explice oamenilor riscurile, mai ales că anumite lucruri deja se văd – promisiunile care au fost făcute nu au fost îndeplinite. Deci, e bine să facem o analiză și să nu ascultăm doar ce spune GRT, care face propagandă la greu pentru Șor din banii statului. Ceea ce se întâmplă acolo este o încercare de control total din partea grupării Șor a puterii din autonomie și folosirea autonomiei pentru a destabiliza Republica Moldova. Avem suficiente dovezi, probe, în acest sens”, a comunicat Maia Sandu la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.
Șefa statului a spus că în autonomia găgăuză sunt și politicieni „care nu sunt de acord cu ce se întâmplă acolo, doar că lor le este foarte greu să concureze cu cei care primesc saci de bani de la această grupare criminală”.
***
Amintim, în primăvara anului 2023, Evghenia Guțul a fost aleasă bașcan al Găgăuziei. Candidatura sa a fost susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”. Guțul este învinuită în două dosare penale.
Primul — privind finanțarea ilegală a unui partid. Acest dosar este investigat de Procuratura Anticorupție. În acest caz, Guțul și fostul secretar al partidului neconstituțional „Șor”, Svetlana Popan, sunt acuzate că au acceptat în mod deliberat din partea unui grup criminal organizat suma de 9,74 milioane de lei pentru finanțarea partidului. Potrivit anchetei, banii erau destinați plății acțiunilor de protest și achitării salariilor neînregistrate (în plic) membrilor filialelor teritoriale ale partidului. În acest dosar, acuzația a finalizat prezentarea dovezilor în instanță. Ședințele de judecată sunt programate până la sfârșitul lunii mai, iar sentința ar putea fi pronunțată la începutul verii.
Al doilea dosar este cel privind finanțarea ilegală a campaniei electorale. Acest dosar este investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit CNA, Guțul este suspectată că ar fi organizat falsificarea mai multor documente, în care au fost introduse date false despre donațiile financiare ale persoanelor fizice pentru campania sa electorală. Date false au fost introduse și în documentele transmise la CEC-ul Găgăuziei, care confirmau sursa fondurilor financiare. Acest dosar nu a fost încă transmis instanței.
Pe 25 martie, Evghenia Guțul a fost reținută la aeroportul din Chișinău. Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat că, potrivit datelor Serviciului de Informații și Securitate (SIS), aceasta nu intenționa să se mai întoarcă în Moldova. În prezent, Guțul se află în arest la domiciliu.