Maia Sandu, despre facilitățile UE pentru agricultorii moldoveni: Ne va ajuta să trecem mai ușor peste criză
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre facilitățile UE pentru agricultorii moldoveni: Ne va ajuta să trecem mai ușor peste criză

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îi mulțumește Uniunii Europene (UE) după decizia Consiliului European care a anulat, temporar, taxele vamale pentru exportul mai multor produse agricole din țara noastră. Potrivit șefei statului, decizia este „un gest de solidaritate”, care îi arată Republicii Moldova că nu este singură în aceste „timpuri complicate”.

Potrivit șefei statului, Uniunea Europeană este principală piață unde agricultorii moldoveni își vând produsele, or anume pe piața UE, potrivit Maiei Sandu, ajung 65% din exporturile moldovenești. Acest lucru a fost posibil, potrivit șefei statului, datorită relațiilor tot mai strânse cu UE și condițiilor favorabile de acces oferite de Acordul de Liber Schimb.

Pentru a ne ajuta să trecem mai ușor peste criza declanșată de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești, oferindu-ne posibilitatea să exportăm în țările UE cantități mai mari fără să achităm taxe vamale. De aceste facilități vor beneficia exportatorii de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri. Le mulțumesc statelor membre UE pentru decizia de ieri a Consiliului European – este un gest de solidaritate care ne arată că în aceste timpuri complicate nu suntem singuri”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a ținut să precizeze că piața europeană este o piață mare, stabilă, bogată și previzibilă, unde fermierii moldoveni vor putea exporta tot mai mult, dacă vor investi în calitatea produselor și dacă Moldova va ajunge să fie competitivă.

De menționat că Republica Moldova poate să își dubleze exporturile de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și cele de suc de struguri către Uniunea Europeană, pentru o perioadă de un an, fără taxe vamale. Asta după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 18 iulie măsuri de liberalizare temporară a comerțului din Republica Moldova.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri în luna mai 2022 au avut o valoare de 416,1 milioane dolari, ceea ce înseamnă de 2,1 ori mai mult, comparativ cu luna mai 2021. Exporturile de mărfuri autohtone în ianuarie-mai 2022 au constituit 1444,8 milioane dolari SUA (77,0% din total exporturi), fiind în creștere de 1,8 ori față de perioada similară din anul 2021. Principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost în această perioadă România, Italia, Turcia, Ucraina, Germania, Federația Rusă, Bulgaria, Elveția și Polonia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: