Rueters

Maia Sandu, la Bruxelles: Moldova vrea să devină membru UE într-o zi și oficialii ruși au fost informați

Republica Moldova aspiră să devină membru al Uniunii Europene și oficialii ruși au fost informați despre această dorință. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru agenția Reuters, acordat în timpul vizitei șefei statului la Bruxelles, pentru participarea la Summitul Parteneriatului Estic.

„Sandu, al cărei partid reformator a onținut o victorie răsunătoare în parlament în luna iulie, este văzută în Moldova drept un simbol al schimbării, care oferă Bruxelles-ului un succes pe planul politicii externe într-o țară aproape falimentată de corupția endemică acum șase ani. În ajunul summitului cu liderii UE și alte țări din estul Europei, inclusiv Ucraina, Sandu a spus că Rusia face viața Moldovei dificilă prin prețul înalt pentru gazul natural. Ea mai spune că mizează pe ajutorul din Vest pentru prinderea criminalilor care au furat banii Moldovei”, au menționat jurnaliștii agenției Reuters.

„Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a spus Maia Sandu în cadrul interviului.

Reuters

Întrebată dacă Rusia va permite Moldovei, care se află între Ucraina și membra UE România, să se alăture Uniunii Europene, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruși că blocul comunitar al celor 27 de țări este alegerea pentru țara noastră.

„Vom insista că este alegerea noastră (să ne alăturăm UE) și vrem ca alte țări să respecte asta”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova le-a mai spus jurnaliștilor că este îngrijorată de concentrarea trupelor rusești la frontiera cu Ucraina, însă a menționat că nu există semnale despre o intensificare a activității în acest sens în Transnistria.

„Din păcate, trupele rusești rămân pe teritoriul nostru”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că autoritățile Republicii Moldova mizează pe sprijin internațional pentru extrădarea persoanelor implicate în delaoidarea sistemului bancar și a menționat că, cel mai probabil, Vladimir Plahotniuc se ascunde în Turcia.

Maia Sandu se află la Bruxelles, pentru participarea la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE). Pe durata vizitei, sunt planificate mai multe întrevederi cu șefi de state și de guverne din țările PaE și UE, precum și cu înalți oficiali ai Uniunii Europene.

Astăzi, 15 decembrie, șefa statului va participa, alături de omologii săi din alte țări, la Summitul Parteneriatului Estic, unde de asemenea va ține un discurs.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: