Guvernul Republicii Moldova este în curs de elaborare a proiectului „Satul european”, care prevede investiții, anuale, de 100 mln de euro. Declarația a fost făcută de președinta țării, Maia Sandu, în timpul discursului susținut la cea de-a zecea reuniune a Conferinței autorităților regionale și locale din Parteneriatul Estic (CORLEAP), platformă ce întrunește primari și lideri locali din regiune și din statele europene. Au participat la discuții și primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, dar și europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
Maia Sandu a menționat că țările Parteneriatului Estic se confruntă cu provocări comune în domeniul guvernării locale, au obiective și aspirații similare. De asemenea, șefa statului a remarcat că depopularea a lovit puternic comunitățile rurale. Președinta țării a mai menționat că este nevoie de investiții ample pentru reînvierea comunităților rurale, iar multă vreme, în Republica Moldova, politicienii de la guvernare au folosit fondurile pentru dezvoltare locală pentru a-și satisface nevoile personale sau a atinge obiective de partid. Totodată, Maia Sandu a menționat că noul Guvern și-a asumat să schimbe această practică vicioasă.
„Lucrăm la un program numit „Satul European”, în care dorim să aducem diverse surse de finanțare pentru dezvoltarea locală și să simplificăm mecanismul de finanțare pentru a îmbunătăți accesul autorităților rurale la fonduri pentru dezvoltare și a asigura un proces mai echitabil de obținere a acestor bani. De asemenea, examinăm posibilitatea extinderii acestui fond pentru a sprijini afaceri de nivel local. Planul nostru este să oferim localităților din Republica Moldova cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală din toată țara”, a declarat președinta țării.
Un alt element esențial al succesului dezvoltării locale este descentralizarea fiscală. Multe localități din Moldova au bugete foarte mici, care nu le permit să aloce resurse pentru lucrări de infrastructură majore.
„Adesea aceste localități se bazează pe asistență externă pentru finanțarea proiectelor majore – alimentare cu apă, canalizare, reparații drumuri, lucrări de eficiență energetică, construcții capitale. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim de la partenerii noștri externi, dar noi avem nevoie de un model mai durabil pe termen lung pentru țară. După cum am spus de multe ori, cred cu tărie într-o guvernare locală independentă. O administrație locală puternică este un pilon important al democrației”, a mai spus Maia Sandu.
Șefa statului a mai menționat că primarii se numără printre instituțiile care se bucură de cea mai mare încredere în Moldova, iar în ultimii ani, diverși oficiali corupți de la putere în Moldova au făcut presiuni de ordin politic asupra primarilor pentru ca aceștia să se supună agendei lor.
„ Împreună cu colegii din Parlament și Guvern, vom lucra pentru a consolida autonomia administrației locale și pentru a ne asigura că primarii sunt mai puțin vulnerabili la presiuni nelegitime. Sper că situația regretabilă, în care un grup sau un partid politic fără sprijin popular ajunge să controleze marea majoritate a primarilor prin presiune, amenințări, birocrație sau corupție, să nu se repete niciodată în Republica Moldova. Democrația nu poate fi un proiect finalizat, ea este întotdeauna o lecție și un proces în desfășurare”, mai spus președinta și a îndemnat reprezentanții administrației publice locale din țările din regiune să construiască parteneriate, să se sprijine reciproc și să împărtășească bune practici.
Constantin Cojocari, primar de Edineț, a mulțumit UE pentru ajutorul oferit pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Acesta a menționat că pandemia a demonstrat o dată în plus că este nevoie de digitalizare și descentralizarea puterii. „Din păcate, foarte des se perturbă încrederea în procesele politice. Pentru autoritățile locale este o problemă acută, pentru că oamenii își pierd încrederea. Regretăm că partenerii din Belarus nu mai participă la acțiunile Summitului Parteneriatului Estic”, a declarat acesta.
Oficialul a mai menționat că este nevoie de un parteneriat mai apropiat între Moldova, Ucraina și Georgia la nivel local și că ar trebui implicați partenerii din Armenia și Azerbaidjan.
***
Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în zilele de 14-15 decembrie la Bruxelles, unde va participa la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE). Pe durata vizitei, sunt planificate mai multe întrevederi cu șefi de state și de guverne din țările PaE și UE, precum și cu înalți oficiali ai Uniunii Europene.
Pe 15 decembrie, șefa statului va participa, alături de omologii săi din alte țări, la Summitul Parteneriatului Estic, unde de asemenea va ține un discurs.
Din delegația Republicii Moldova mai fac parte Cristina Gherasimov, Secretar General al Aparatului Președintelui, Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasadoarea Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.