Maia Sandu, la Congresul Diasporei: „Vă rog să vorbiți în familie în limba română, e cel mai sigur mod că copiii noștri o vor cunoaște”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, la Congresul Diasporei: „Vă rog să vorbiți în familie în limba română, e cel mai sigur mod că copiii noștri o vor cunoaște”

În perioada 18-20 august, la Chișinău, are loc Congresul Diasporei. În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a mulțumit cetățenilor din diaspora că ajută moldovenii de acasă. Șefa statului a declarat că știe că anul acesta a fost mai dificil pentru ca diaspora să ajungă acasă, din cauza insuficienței numărului de zboruri. Potrivit Maiei Sandu, acesta este un subiect de pe agenda autorităților care „ține cont de numărul moldovenilor din fiecare țară”. Totodată, șefa statului a îndemnat cetățenii din diaspora să vorbească în familie în limba română. „Acesta este cel mai sigur mod prin care ne putem asigura că copiii noștri vor cunoaște limba română”, a menționat Sandu. 

Șefa statului a spus că „luna august este perioada cu cele mai mari emoții pentru marea majoritate a familiilor din țara noastră”.

Este luna în care localitățile sunt din nou pline de oameni, de copii, de mese întinse în jurul cărora se adună familiile noastre. (…) Vă mulțumesc că faceți în fiecare august Moldova întreagă și plină de bucurii. Vă mulțumesc pentru că în timpul anului continuați să-i ajutați pe cei de acasă”, a menționat președinta.

Maia Sandu a declarat că știe că anul acesta a fost mai dificil ca diaspora să ajungă acasă, din cauza insuficienței numărului de zboruri.

Mai întâi ne-am confruntat cu problema pandemiei, care a complicat această situație, după care s-a început războiul Rusiei în Ucraina, au apărut probleme de securitate mai mari, și problema revenirii acasă sau a numărului insuficient de curse aeriene către Chișinău a devenit una foarte și foarte complicată. Vreau să știți că autoritățile cunosc de această problemă, lucrează insistent, noi discutăm practic săptămânal această problemă. Din păcate, eforturile noastre de până acum nu au dat suficiente rezultate, dar este un subiect pe agendă. Să știți că ținem cont de numărul moldovenilor din fiecare țară”, a precizat Sandu.

Șefa statului a adăugat că autoritățile își doresc ca „moldovenii plecați să vrea să revină acasă”.

Competențele dumneavoastră, experiența de viață și de muncă într-o altă societate în care se respectă regulile și munca fiecăruia ar fi un impuls extraordinar pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Înțeleg că mulți din voi și-au întemeiat o familie peste hotare, copiii merg la grădiniță sau la școală acolo și desigur nivelul de viață mai ales în statele Uniunii Europene e mult mai înalt decât aici, acasă. Vreau să știți că noi suntem cu brațele deschise, că noi vă așteptăm cu drag acasă și că țara noastră ar beneficia enorm de contribuția pe care puteți să o faceți”, a comunicat președinta.

Potrivit Maiei Sandu, un subiect foarte important este promovarea culturii noastre în comunitățile de peste hotare.

Diaspora este o promotoare importantă a culturii noastre. (…) Vă mulțumesc pentru interesul pe care îl manifestați și pentru efortul pe care îl faceți. Dincolo de organizarea de expoziții, de funcționarea centrelor de predare a dansului popular sau de participare în calitate de reprezentanți ai Moldovei la evenimente culturale, vreau să vă rog să vorbiți acasă în familie în limba română. Acesta este cel mai sigur mod prin care ne putem asigura că copiii noștri vor cunoaște limba română”, a conchis Maia Sandu.

***

În perioada 18-20 august curent, la Chișinău, are loc cea de-a X-a ediție a Congresului Diasporei. Congresul se desfășoară o dată la doi ani, în cadrul Zilelor Diasporei, organizate anual, și reprezintă platforma pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: