Maia Sandu, mesaj în rusă pentru locuitorii regiunii transnistrene. Ce ajutor propune Chișinăul
Full Article 7 minutes read

Maia Sandu, mesaj în rusă pentru locuitorii regiunii transnistrene. Ce ajutor propune Chișinăul

Localitățile din Zona de Securitate au nevoie de lemne, peleți, generatoare. Acestea, a comunicat președinta Maia Sandu, sunt necesitățile imediate ale localităților. Ajunsă la Varnița, alături de premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, Maia Sandu a avut și un mesaj, în limba rusă, pentru locuitorii regiunii transnistrene. „Vreau ca ei să cunoască că această criză este creată de Gazprom. Este rută alternativă. Nu este o problemă că gazul nu poate trece prin Ucraina. Gazprom a decis că nu vrea să furnizeze gaz”, a comunicat Maia Sandu. 

Ce au declarat Maia Sandu și Dorin Recean

„Am avut o discuție cu mai mulți primari și șefi de raioane a localităților afectate de această criză energetică. Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, sub formă de peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta înseamnă centrale pe biomasă și așteptăm acum ca Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, și primăriile, să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice așa încât să putem oferi autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, soluțiile pe termen scurt sunt „furnizarea energiei electrice și asta se poate face zile dar depinde și de capacitatea de a negocia cu reprezentanții întreprinderilor situate în regiunea transnistreană, pentru ca să se poate folosi rețeaua locală”.

Șefa statului a adăugat că sunt discuții cu partenerii externi pentru potențiale ajutoare.

„Am discutat ieri și cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, așa încât să se producă electricitate și stânga Nistrului să se achite cu Ucraina cu electricitate. Ar putea fi o soluție, guvernele țărilor noastre urmează să discute această potențială soluție”, a adăugat Sandu.

Maia Sandu a avut și un mesaj, în limba rusă, pentru locuitorii regiunii transnistrene.

„Noi înțelegem că ei trec prin vremuri grele. Noi suntem gata să-i ajutăm. Vreau ca ei să cunoască că această criză este creată de Gazprom, pentru că Republica Moldova are un contract pentru furnizarea gazului. Potrivit acestui contract, Gazprom trebuie să furnizeze gaz. Este rută alternativă. (…) Deci, nu este o problemă că gazul nu poate trece prin Ucraina. Gazprom a decis că nu vrea să furnizeze gaz, de aceea acum oamenii au așa mai probleme. Noi suntem gata să ajutăm cu generatoare, cu medicamente. Oamenii pot veni pe malul drept dacă au nevoie de un spital sau au alte probleme de rezolvat. Ieri am discutat cu președintele Ucrainei despre faptul că Ucraina poate furniza cărbune pentru ca MGRES să producă electricitate atât pentru malul stâng, cât și pentru malul drept, dar și pentru Ucraina. Există o soluție. Însă este necesar ca Tiraspolul și Moscova să fie de acord să rezolve problemele oamenilor”, a comunicat Maia Sandu.

„Această criză este impusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare aici, în Republica Moldova”, a adăugat la rândul său premierul Dorin Recean.

Ce a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian

„A fost o discuție cu administrația publică locală din mai multe localități din Zona de Securitate. (…) S-a discutat despre ajutoarele care au fost oferite, despre listele de ajutoare care urmează a fi date în localități, despre conectarea la gaz natural și conectarea la rețelele energiei electrice. (…) Va dura 3-4 luni, este vorba despre investiții destul de mari dar și de lucrări de proiectare și lucrări de teren de durată. (…) De asemenea vom încerca să discutăm cu cei de la Tiraspol despre situația unor localități precum Copanca sau Varnița, care pot fi conectate la rețelele electrice ale Republicii Moldova dar folosind infrastructura care este temporar în administrația lor. Deocamdată evită aceste discuții, sperăm că vom avea aceste discuții săptămâna viitoare”, a comunicat Serebrian.

„Noi sperăm că vom avea și o reuniune în formatul 1+1”, a adăugat Serebrian.

Întrebat dacă are o comunicare cu responsabilul de relații externe al regiunii transnistrene Vitalii Ignatiev, Serebrian a răspuns: „O comunicare în scris”.

La întrebarea „al cui joc îl fac cei de la Tiraspol”, Serebrian a declarat: „Este foarte clar că nu jocul cetățenilor din partea stângă al Nistrului. Nu invidiez deloc situația în care s-au pomenit acești oameni. E un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale Republicii Moldova, purtat fără îndoială de Moscova”.

***

Pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. Datoria nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă,  pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

În Zona de Securitate sunt 12 localități conectate la infrastructura energetică de gaz și electricitate din stânga Nistrului. Cele mai vulnerabile sunt Varnița (Anenii Noi) și Copanca (Căușeni), care nu dispun de conexiuni directe cu malul drept al Nistrului. Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, compania Premier Energy urmează să conecteze aceste două sate la propria rețea de distribuție. Din punct de vedere tehnic, racordarea poate fi realizată în aproximativ 10 zile pentru Copanca și 25 de zile pentru Varnița.

Localitățile afectate includ: Dubăsari: Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca; ⁠Anenii Noi: Hîrbovăț și Varnița; Căușeni: Fîrlădeni, Hagimus și Copanca. Toate aceste sate urmează să fie racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Detalii AICI.

În seara zilei de 8 ianuarie, instituția prezidențială de la Chișinău a anunțat că președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Zelenski. Se menționa că discuția a vizat „situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută”. Instituția prezidențială menționa că „cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele”. Detalii AICI.

Urmare a discuției cu Maia Sandu cu privire la situația umanitară din regiunea transnistreană, președintele Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să ajute Moldova, în special cu cărbune. Zelenski a adăugat că „este foarte important de a menține stabilitatea”, menționând că „întreaga situație energetică din Moldova, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului, este o încercare a Rusiei de a manipula cu resursele energetice împotriva autorităților”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: