Maia Sandu: Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO și trebuie să plătească €2 mln (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO și trebuie să plătească €2 mln (VIDEO)

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) și va trebui să achite prejudicii de 2 milioane de euro pentru o decizie luată de magistrații de la Chișinău în 2008. Informația a fost făcută publică de către președinta țării Maia Sandu, în cadrul ediției din 3 iunie a emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune.

Maia Sandu a declarat că este incorect ca banii plătitorilor de impozite să fie cheltuiți pentru dosarele pe care le pierde țara noastră la CEDO, în urma unor decizii dubioase ale judecătorilor.

„Chiar astăzi, trebuie să vă spun, că am fost informată că Republica Moldova a mai fost condamnată la CEDO și trebuie să mai plătească €2 mln pentru o decizie a Curții Supreme de Justiție din 2008. Imaginați-vă că, de-a lungul timpului, au tot fost luate și date decizii ilegale. Dacă acum ne-a ajuns din urmă o decizie din 2008, imaginați-vă ce ne așteaptă în următorii ani, pentru că știm că sistemul nostru judecătoresc, și când era controlat de Plahotniuc și acum, când alege cu care clan mafiot să lucreze, dă decizii ilegale în continuare”, a declarat șefa statului, fără să ofere alte detalii despre dosarul respectiv.

***

Pe 27 mai, șefa statului s-a întâlnit cu membrii CSM. Aceasta i-a atenționat pe judecători că fenomenul corupției din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical. Președintele le-a amintit membrilor CSM despre faptul că asigurarea integrității judecătorilor este prioritară pentru sistem, dar și pentru societate. Aceasta a vorbit despre dosare de rezonanță pierdute la CEDO, care au costat Republica Moldova zeci de milioane de euro.

În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu le-a spus magistraților că va insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: