Maia Sandu: Pe teritoriul țării noastre se află trupe ruse de decenii. Nu avem cum să ne simțim în siguranță
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: Pe teritoriul țării noastre se află trupe ruse de decenii. Nu avem cum să ne simțim în siguranță

În cadrul unor declarații de presă alături de secretarul de stat american Antony J. Blinken care întreprinde o vizită la Chișinău, președinta Maia Sandu a spus că pe teritoriul Republicii Moldova se află trupe rusești. Astfel, în legătură cu situația din regiune – potrivit șefei statului, „nu avem cum să ne simțim în siguranță”. 

Maia Sandu a fost întrebată de jurnaliști care ar fi consecințele invaziei Ucrainei asupra securității Moldovei și dacă a văzut o schimbare în prezența trupelor rusești în Transnistria.

„Urmărim situația în Transnistria. Nu avem informații despre schimbări semnificative acolo, dar bineînțeles că este un subiect de vulnerabilitate. Amintim că pe teritoriul țării noastre în mod ilegal se află trupe ruse de decenii și aceasta înseamnă o vulnerabilitate. Nu avem informații acum care ar confirma că există intenții ca aceste trupe să fie implicate în Ucraina”, a declarat Sandu.

„În această regiune nu avem cum să ne simțim în siguranță, mai ales după ce vedem acest atac în Ucraina”, a conchis președinta.

La rândul său, secretarul de stat american a fost întrebat de jurnaliști cum poate SUA asigura Moldova privind apărarea securității sale, în contextul în care Blinken „a vorbit despre angajamentul SUA pentru țările NATO dar a spus, de asemenea, că trupele NATO nu vor apăra Ucraina”.

„Noi sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Ați văzut răspunsul pe care l-am avut noi mobilizând comunitatea internațională împotriva agresiunii ruse. Oricând această agresiune se va repeta, vom face același lucru”, a spus oficialul.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: