Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu și Donald Tusk, discuție înainte ca Polonia să preia președinția Consiliului UE. Subiectele abordate

Președinta Maia Sandu a avut, pe 27 decembrie, o discuție telefonică cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk. Cei doi lideri au vorbit, între altele, despre procesul de aderare al Republicii Moldova și relațiile bilaterale. 

Instituția prezidențială de la Chișinău a transmis, într-un comunicat, că discuțiile dintre Maia Sandu și Donald Tusk au vizat prioritățile Republicii Moldova pentru accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv deschiderea grupurilor de capitole de negocieri, avansarea debursării fondurilor din Planul de Creștere Economică, eliminarea cotelor pentru exporturile unor produse agricole și abolirea completă a taxelor de roaming dintre țara nostră și UE.

De asemenea, aderarea Moldovei la zona unică de plăți în euro rămâne un obiectiv important, facilitând tranzacțiile financiare și sprijinind mediul de afaceri. Aceste măsuri vor aduce beneficii concrete cetățenilor, prin oportunități economice sporite, costuri de transfer mai mici și o integrare mai strânsă cu piața economică europeană”, a comunicat Președinția.

Cei doi lideri au abordat și subiecte privind relațiile bilaterale, cooperarea economică, sprijinul polonez pentru dezvoltarea Republicii Moldova și aspectele legate de securitatea regională.

Precizăm că discuția dintre Maia Sandu și Donald Tusk a venit în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

***

Pe 4 septembrie 2024, în timpul unei vizite la Chișinău, premierul polonez a declarat că, odată ce țara sa va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2025, activitatea sa se va concentra pe avansarea în procesul de aderare la UE a țărilor-candidate, inclusiv Republica Moldova. Înaltul oficial s-a declarat convins că, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, procesul de aderare al Republicii Moldova va accelera „foarte mult”, având în vedere determinarea actualei conduceri a țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: