presedinte.md

Maia Sandu și Janis Mazeiks au discutat despre pregătirile pentru primul summit Moldova-UE

Președinta Maia Sandu și ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, au avut pe 18 iunie o întrevedere. Discuțiile au vizat, între altele, etapa la care se află țara noastră în procesul de aderare la Uniunea Europeană și pregătirile pentru prima ediție a summit-ului Moldova-UE.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Maia Sandu și Janis Mazeks au discutat despre reforma justiției. „Președinta a reiterat că statul va continua să consolideze un sistem judiciar corect și eficient, în beneficiul cetățenilor”, a menționat instituția.

Interlocutorii au vorbit, de asemenea, riscul ingerințelor externe și al tentativelor de manipulare în alegerile parlamentare din această toamnă. „Șefa statului a subliniat importanța desfășurării unui scrutin liber de ingerințe străine, astfel încât cetățenii moldoveni să-și decidă viitorul în mod liber și democratic”, a precizat instituția prezidențială.

Totodată, președinta și diplomatul au abordat subiectul stadiul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Părțile au discutat și despre pregătirile pentru primul summit Moldova-UE. „Acest nou format de dialog, ce urmează să devină unul regulat, reflectă aprofundarea relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și marchează trecerea la o nouă etapă în parcursul de integrare europeană”, a menționat Președinția.

Prima ediție a summit-ului Moldova-UE va fi organizat pe 4 iulie, la Chișinău. La reuniune sunt așteptați președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Kaja Kallas.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Noi detalii despre Plahotniuc și Țuțu. Cernăuțeanu: au fost reținuți în Grecia în timp ce încercau să plece în Dubai. Ce urmează

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să plece în Dubai. Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru NewsMaker. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăușeanu, a declarat pentru NewsMaker că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute, care, potrivit surselor noastre, ar fi fostul deputat democrat Constantin Țuțu.

„Cu părere de rău, nu pot să-i înfirm sau să afirm lucrurile respective, deoarece măsurile procedurale care se desfășoară nu îmi permit acest lucru și nu este corect ca să o facem. O să fie momentul potrivit atunci când o să avem confirmările și acțiunile procesuale legate și asigurate cu Grecia. Atunci vom comunica suplimentar. La etapa actuală, mai mult decât am oferit publicului ca informație preliminară, nu putem face”, a precizat Cernăușeanu.

Potrivit acestuia, în continuare, Ministerul Justiției și Procuratura urmează să inițieze procedurile de extrădare în Republica Moldova a celor două persoane reținute în Grecia, între ele – Plahotniuc.

„Acest lucru urmează să fie asigurat în perioada imediat următoare.La moment, asigurăm schimbul de date și informații cu canalele oficiale”, a mai declarat Viorel Cernăuțeanu.

IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: