Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM
Full Article 17 minutes read

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu susține pe 30 noiembrie o conferință de presă. Este primul eveniment de amploare de acest fel după ce a fost aleasă în calitate de președinte al Republicii Moldova. Acesta se desfășoară în incinta Palatului Republicii. NM prezintă cele mai importante declarații ale Maiei Sandu. 

13:20 Conferința de presă s-a încheiat.

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

NM

13:15 Aurica Jardan, purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, a precizat că toate costurile pentru desfășurarea conferinței de presă au fost acoperite de către PAS.

13:12 Întrebare din partea unei persoane țintuite la pat de 23 de ani, singurul din R. Moldova care suferă de sindromul „omului de piatră”, care primește o pensie de 800 de lei, care a fost majorată în octombrie cu 9 lei: „Ce speranță le dați acestor oameni cu o pensie mizerabilă?”.

Maia Sandu: „Pentru acești oameni cu venituri foarte mici, care au nevoie de îngrijire la domiciliul este să creăm acest fond „de argint” pentru că se referă și la vârstnici, și la cei cu dizabilități. Vrem să asigurăm servicii de îngrijire de lungă durată la domiciliu, care să fie finanțat din surse externe și implementat de ONG-urile din localități. Am început deja să discutăm despre finanțarea acestui program. Voi insista pentru creșterea pensiei până la cel puțin 2 mii de lei”.

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

NM

13:10 Despre ceremonia de inaugurare: Va avea loc pe 24 decembrie, în incinta Palatului Republicii. „Din păcate, din cauza pandemiei, evenimentul va fi restrâns, cu o participare limitată. Există o lege care stabilește cine sunt cei care trebuie invitați. Ar urma să invităm reprezentanți ai mai multor instituții ale statelor, ne gândim cum să facem ca să invităm un număr mai mic de reprezentanți, pentru a ține cont de pandemie. Nu vom putea invita prea multă lume, pentru că ne dorim ca lumea să fie în siguranță. Va fi un eveniment mai modest”.

13:05 Maia Sandu, despre cum va fi Moldova peste 4 ani: „Sunt conștientă că provocările sunt mari în privința transformării țării. Îmi doresc ca peste 4 ani să văd moldovenii fericiți, să creadă în țara lor. Este imposibil să soluționezi toate problemele, dar poți reda încrederea cetățenilor în țara lor prin pași concreți pe care să le faci zilnic. Asta ne va ajuta ca o parte din diaspora să se întoarcă acasă”.

13:00 Maia Sandu, despre integritatea teritorială a Ucrainei: „Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și cerem același lucru de la alte țări în privnița Moldovei. În relația cu Rusia voi munci în interesul poporului moldovenesc”.

12:56 Maia Sandu, despre primele vizite externe: „Nu am încă claritate despre vizita la Kiev. Cel mai probabil va fi în luna ianuarie, dar nu au fost finalizate discuțiile protocolare. Cel mai probabil, vizita președintelui României Klaus Iohannis va avea loc în primele săptămâni după inaugurare”.

12:53 Maia Sandu, despre urmărirea de către ofițerii SIS a protestatarilor: „Este absolut anormală filarea oamenilor care au o părere diferită decât cea a autorităților. Asigurarea libertății cetățenilor, indiferent dacă sunt angajați la stat sau nu va fi una dintre prioritățile mele. Îi voi scoate la „stâlpul rușinii” pe care care procedează așa. Fac un angajament să fiu de partea oamenilor”.

12:52 Maia Sandu: „Sper că în următoarele 6 luni vom avea alegeri parlamentare anticipate”.

12:45 Întrebare de la un jurnalist din Italia, despre discriminarea de gen. Maia Sandu: „Nu cred că îmi va fi mai greu să îmi impun agenda de reforme pentru că sunt femeie, dar din cauza conrupției în instituțiile statului, inclusiv în parlament. Dar vreau să subliniez că sunt foarte mândră că moldovenii au votat un candidat în funcție de agendă și nu de gen”.

12:37 Despre proiectul de lege privind statul limbii ruse: „Nu am văzut proiectul de lege, dar socialiștii s-au speriat pentru că oamenii au lăsat la o parte diferențele și s-au unit pentru a face ordine în țară, pentru a crea un stat care să le ofere oportunități economice aici, acasă, și de fiecare dată când văd posibilitatea să se unească oamenii buni, vin cu inițiative care să-i divizeze. Faptul că au venit acum cu această inițiativă înseamnă că încearcă să îi pună pe baricade, ca oamenii să se lase divizați. Apelul meu este că trebuie să alungăm toți corupții de la putere și să construim o țară bună pentru toți”.

12:35 Despre relația cu Renato Usatîi: „Ultima oară am discutat atunci când m-a felicitat pentru victorie”.

12:33 Despre cetățenia Republicii Moldova, care i-a fost retrasă lui Traian Băsescu: „Există o decizie finală la CSJ pe dosarul înaintat de Băsescu împotriva lui Igor Dodon. Respectiv, dl Băsescu ar trebui să reia procedura și să depună actele de la început, pentru a-i fi redată cetățenia”.

12:30 Despre alegerile parlamentare din România și pe cine susține Maia Sandu: „Într-adevăr, în Republica Moldova locuiesc mulți cetățeni care au cetățenia României. Îndemnul meu este să meargă la vot, să se protejeze, să poarte mască și să respecte regulile, dar să meargă la vot. În raport cu susținerea, timp de câteva săptămâni mai sunt președinta PAS, iar PAS face parte din aceeași familie europeană cu PNL și în mod firesc, noi susținem PNL în aceste alegeri”.

12:26 Despre plafonarea taxelor locale: „Este nedrept și rușinos din partea autorităților publice locale să limiteze autonomia autorităților locale, care este și așa limitată. Guvernul nu a prezentat o analiză care să susțină inițiativa lor. Au fost aduse doar acuzații în raport cu un primar sau altul. Deciziile nu se iau așa, trebuie să fie o analiză. Sunt o mare susținătoare a condițiilor bune pentru afaceri, cred că această țară va putea asigura un nivel de viață pentru cetățeni, când businessul se va putea dezvolta. Dar decizia guvernului nu a fost luată transparent, nu s-a prezentat o analiză, iar primarii pe bună dreptate s-au simțit lezați. dacă au fost anumite abuzuri, aștept să le văd. Dacă guvernul este incapabil să prezinte o analiză, atunci decizia a fost greșită”.

12:22 Întrebare de la Radio France International, despre relația cu Franța și președintele Emmanuel Macron: „Am avut mereu relații bune cu Franța și cu președintele Macron. Am lucrat cu Ambasada Franței în Moldova într-o serie de domenii de cooperare. Vreau să subliniez că unul dintre condițiile soluționării conflictului transnistrean este soluționarea pe cale pașnică”.

12:20 Despre relația instituției prezidențiale cu mass-media: „Am mai fost în funcții publice, inclusiv de prim-ministru. Am comunicat și vom comunica în continuare respectuos. Suntem transparenți și vom rămâne așa pentru că ne dorim ca cetățenii să fie informați obiectiv. Toți jurnaliștii vor avea acces la conferințele președinției”.

12:16 Despre voturile din Transnistria: „Nu am discutat cu oamenii din Transnistria pentru că nu am avut această posibilitate. Oamenii ne-au votat în pofida acestui fapt, mă simt onorată să îi pot să îi reprezint. Poliția nu și-a făcut treaba, pentru că CEC a interzis transportarea organizată. Respectăm și oamenii de pe malul stâng și de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să creștem standardele de viață pentru toți și să le asigurăm libertate, pentru a nu fi supuși presiunilor și abuzurilor în timpul campaniei electorale și nu doar. Voi avea grijă ca aceste presiuni să nu se mai întâmple”.

12:07 Maia Sandu: „Pentru a convinge tinerii să rămână acasă, ei trebuie să aibă încrederea că pot trăi bine aici: educație, locuri de muncă, mediu de afaceri prietenos tinerilor. Am întâlnit în diaspora tineri care au încercat să facă afaceri și li s-au pus piedici de către guvern. Au plecat și au deschis afaceri la Londra și la Paris. Li se pun piedici prin controale abuzive. Trebuie să aibă acces la resurse ieftine”.

12:05 Maia Sandu: „Problema mediului este expres formulată acolo. Unul dintre angajamente ține de creșterea suprafețelor de împădurire, pentru calitatea aerului pentru a menține apa în sol. Și pentru agricultură este important să plantăm păduri și să rezolvăm problema secetelor mari. Trebuie să creștem de la 11% pînă la cel puțin 23% suprafața de împădurire. Am început să discutăm cu partenerii internaționali. Sunt mai mulți donatori interesați de problema mediului. Altă problemă este managementul deșeurilor. O prioritate este dezvoltarea comunităților. Așa cum am susținut în guvern, voi susține soluționarea problemei deșeurilor la nivel național”.

12:00 Despre o vizită oficială la Moscova și participarea Republicii Moldova în formatul Uniunii Eurasiatice: „Sunt deschisă pentru discuții și întâlniri, doar că există mecanisme diplomatice pentru stabilirea acestora, nu în cadrul conferințelor cu presa. Despre calitatea de membru al Uniunii Eurasiatice, nu îmi este clar dacă a fost respectată procedura atunci când s-a aprobat această decizie. Vreau să înțeleg dacă este total legal. R. Moldova este parte a acordului de comerț liber cu țările CSI și în cadrul acestuia nu avem probleme comerciale cu Kazahstanul, Armenia sau Belarus. Avem probleme de ordin comercial doar cu Fed. Rusă și trebuie să le rezolvăm pe cale bilaterală. O să solicităm să le soluționăm pe cale bilaterală”.

11:55 Despre rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare anticipate și o eventuală coaliție cu „Partidul Nostru”: „Voi renunța la calitatea de membru de partid. Coalițiile se vor face în parlament, pornind de la dorința cetățenilor. Eu îmi doresc alegeri liberi și corecte și fără presiuni, așa cum am văzut la scrutinul din această toamnă. În funcție de rezultatul alegerilor și a majorității din parlament se va construi guvenul. Eu sunt responsabilă pentru numirea unui prim-ministru integru”.

11:52 NM a întrebat-o pe Maia Sandu cine va fi următorul lider PAS. Aceasta a declarat că nu știe cine va prelua conducerea formațiunii, întrucât va trebui să își suspende activitatea de partid. Maia Sandu a precizat că viitorul lider PAS va fi decis în cadrul congresului partidului.

11:52 Despre numele viitorilor consilieri: 1. Ala Nemerenco, consilier pe probleme sociale și sănătate; 2. Veaceslav Negruță, consilier pe economie; 3. Olesea Stamate, consilier pe justiție.

Întrebată dacă îi va propune o funcție în cadrul administrației prezindențiale liderului Platformei DA, Andrei Năstase, Maia Sandu a spus că nu a discutat acest lucru.

11:50 Inițiative pentru diaspora: „Diaspora își dorește cel mai mult ca situația să se îmbunătățească pentru cei de acasă, reformele pe intern, combaterea corupției, creșterea salariilor și a pensiilor. Mulți își leagă viitorul de Moldova și au nevoie de oportunități acasă, să se deschidă întreprinderi și să fie create locuri de muncă. Contează condițiile de trai, investițiile în educație, medicină și infrastructură. Despre traiul din afară sunt mai puține: recunoașterea permiselor de conducere. Voi îmbunătăți activitatea serviciilor consulare, inclusiv electronice, care să micșoreze costul și timpul oamenilor pentru a obține anumite servicii. Al treilea este simplificarea modului prin care diaspora poate să voteze: votul electronic sau prin corespondență. Trebuie să vedem care este metoda mai sigură”.

11:45 Despre procurorii specializați care vor examina dosarele privind furtul din sistemul bancar: „Vreau discut cu procurorul general, să înțeleg care sunt împiedimentele în investigare, dacă sunt împiedimente politice, dacă e o problemă de lipsă de capacitate din partea Procuraturii, vreau să știu ce se întâmplă, apoi îmi voi da cu părerea”.

11:40 Întrebare de la ziarul spaniol El Mundo, despre relațiile cu Rusia și UE și trupele din Transnistria: „Majoritatea moldovenilor vor o apropiere cu UE, dar și relații bune cu Rusia. Trebuie să continuăm să implementăm reformele interne și pe asta ne vom concentra, inclusiv lupta cu corupția și construirea unui stat de drept. Toate acestea ne vor apropia de UE. Rusia este o parte importantă atunci când e vorba despre soluționarea conflictului transnistrean. Retragerea trupelor rusești a fost mereu poziția părții moldovenești, contăm pe suportul organizațiilor internaționale pentru a obține acest lucru, inclusiv retragerea munițiilor. Anul trecut am discutat acest lucru cu ministrul Apărării Șoigu. Trebuie să continuăm aceste discuții”.

11:37 Despre primii pași în calitate de președinte al țării față de Belarus și Rusia și dacă o va invita pe Svetlana Tihanovskaya (liderul opoziției din Belarus) la ceremonia de inaugurare: „Vreau să avem relații bune și cu Rusia. Majoritatea oamenilor își dorește o apropiere cu UE, dar și cu Rusia. Voi lucra pentru ca asta să se întâmple. Avem lucrurile importante pe care trebuie să le decidem cu Rusia: deblocarea exporturilor, condițiile de muncă pentru moldovenii din Rusia, dacă vor beneficia de pensie, etc. Da, sunt deschisă pentru a mă întâlni cu cei care pot ajuta la soluționarea acestor probleme. Față de Belarus voi prezenta o poziție oficială după inaugurare”.

11:32 Maia Sandu, despre activitatea procurorului general, Alexandr Stoianoglo: „Nu prea am lucruri bune de spus despre activitatea procurorului general, după un an de zile, din păcate. Îmi doresc să am o discuție imediat după inaugurarea în funcția de președinte. Există o lipsă de performanță, după cum văd eu lucrurile. În Consiliul Suprem de Securitate vom avea discuții foarte serioase. Vreau să ascult și poziția procurorului general și să văd argumentele lui pentru lipsa de progres”.

11:30 Maia Sandu, despre coloanele oficiale în deplasările de serviciu sau cele personale: „Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a eficientiza cheltuielile. Este firesc să păstrez o anumită pază, pentru că atunci când te apuci să lupți cu hoții și corupții mari trebuie să fii conștient despre riscuri”.

11:28 Majoritatea jurnaliștilor s-au ridicat de la locurile lor și au format o coadă pentru a adresa întrebări președintei Maia Sandu.

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

NM

11:27 Despre retragerea trupelor rusești din Transnistria: „În raport cu grupul operativ al forțelor armate nu a existat acordul Republicii Moldova în raport cu prezența acestui grup operativ, nu există un acord bilateral și poziția noastră este că aceste trupe trebuie să se retragă, iar munițiile pe care ei spun că le păzesc, trebuie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Despre misiunea de pacificare: există un acord din 1992 semnat dintre Moldova și Rusia, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, Moldova susține demult că trebuie să fie transformată într-o misiune sun egida OSCE”.

11:26 Despre o posibilă moțiune de cenzură: „La moment, cred că cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este demisia guvernului. Rezultatele alegerilor prezidențiale arată că asta își doresc oamenii”.

11:25 Întrebare de la un jurnalist de la o agenție turcă, prin Zoom, despre politica externă față de Turcia. Maia Sandu: „Vreau ca țara noastră să aibă relații bune cu toate țările. Voi munci pentru aceea ca politica externă să reiasă din interesele țării mele. Acesta va fi principiul principal în politica externă”.

11:23 Întrebare de la un jurnalist din România, prin Zoom. Maia Sandu: „Cred că guvernul Chicu trebuie să plece. Rezultatele votului din 15 noiembrie nu îl vizează doar pe Dodon, dar și guvernului lui. Apreciem sprijinul României și al UE nu doar acum, dar în special acum, în această situație dificilă. Ne-am bucurat foarte mult în vară pentru ajutoare și pentru personalul medical din România. Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a aduce cât mai multe ajutoare pentru cetățeni”.

11:21 Maia Sandu: „Am început să discut cu partenerii internaționali despre ajutoare. Avem nevoie de medicamente, echipamente și teste. Solicităm guvernului să testeze cît mai mult. Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a aduce ajutoare pentru cetățeni și spitale, dar administrarea rămâne în mâinile guvernului și trebuie să se apuce de treabă”.

11:20 Maia Sandu: „Există o comisie care ia deciziile privind carantina. Situația este atât de complicată în mare măsură pentru că această criză a fost administrată prost de către guvernare, iar mesajele transmise au fost incoerente și există în continuare foarte mult haos. Avem costuri foarte mari, inclusiv economice. Guvernul nu a venit cu ajutoare pentru cei care au suferit pentru că le-a fost sistată activitatea și nu vedem nici acum măsuri concrete din partea guvernului. Vrem să vedem bugetul pentru 2021”.

11:18 Maia Sandu: „Echipa mea a început să discute cu echipa președinției despre procedura de inaugurare. Mai multe detalii – săptămânile care urmează”.

11:14 Maia Sandu: „Nu am fost niciodată la Condrița și nu pot spune acum cum putem utiliza eficient această instituție în beneficiul țării. Și pe celelalte clădiri pe care le deține președinția trebuie să le vedem. Știu doar că se irosesc bani publici acolo și este lux exagerat într-o țară săracă, unde pensia unora nu ajunge nici pentru a trăi la pragul sărăciei”.

11:12 Maia Sandu, despre formula de adresare „doamna președintă sau doamna președinte”: „Cred că ambele sunt corecte”.

11:11 Maia Sandu: „În parlamentul actual nu există o majoritate de deputați care să poată susțină un guvern care să implementeze reformele justiției și pe cele care le așteaptă cetățenii. Concluzia este că avem nevoie de alegeri parlamentare anticipate”.

11:10 Maia Sandu: „Intenționez să am o întânire cu Ion Chicu pentru a afla care este situația în țară, inclusiv în contextul politicii externe pe care intenționez să o promovez. Intenționez să aduc bani pentru Republica Moldova din exterior, însă trebuie să cunosc situația reală”.

11:07 Maia Sandu: „Nu am avut nicio discuție cu Igor Dodon după alegeri. Ultima discuție am avut-o anul trecut, după demiterea guvernului pe care l-am condus. Nu cred în intențiile bune ale lui Igor Dodon”.

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

NM

11:03 Despre cum va colabora cu guvernul Chicu: „Este clar pentru noi și pentru toți că acest guvern trebuie să plece. Noi am exprimat acest punct de vedere și în trecut și acum, după ce am văzut rezultatele alegerilor. Până să plece la propriu, trebui să își îndeplinească funcțiile. Săptămâna trecută am venit cu un apel în contextul aprobării Legii bugetului, așa încît acesta să prevadă suficient sprijin pentru cele mai afectate categorii din cauza crizei pandemice și economice. Aștept să văd sprijin pentru businessul mic și mijlociu, suficiente resurse pentru sistemul medical”.

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

print screen

11:00 Conferința de presă urmează să înceapă în câteva minute. Jurnaliștii au fost rugați să vină cu 30 de minute mai devreme. Fiecare jurnalist va putea adresa câte două întrebări. Și jurnaliștii din afara țării vor putea adresa întrebări.

Maia Sandu susține prima conferință de presă de amploare în calitate de președinte ales al țării. Online NM

NM

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: