NewsMaker / Andrei Mardari

„Trebuie să fie la fel de buni ca cei care lucrează cu Macron sau cu Scholz”. Maia Sandu vrea salarii mari pentru bugetari

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că salariile motivante sunt un element necesar în instituțiile publice, pentru a atrage specialiști buni. În cadrul ediției din 7 iunie a emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, șefa statului a menționat că își dorește ca oamenii care vin să lucreze cu ea să fie „la fel de buni ca oamenii care lucrează cu președintele Emmanuel Macron sau cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz”.

Întreabă de ce în societate există o percepție precum că instituțiile de stat sunt „slabe”, președinta țării a amintit de guvernările precedente, care și-ar fi dorit acest lucru pentru a-și putea realiza anumite scheme de corupție.

O instituție se construiește complicat, în 30 de ani au fost foarte puține guverne care au conștientizat și lucrat ca să consolideze instituțiile statului. Mai des am avut guvernări care au vrut instituții slabe, astfel ca statul să nu poată proteja cetățeanul și ei, cei de la guvernare, să poată abuzeze averea statului, să rămână nesancționați pentru aceste abuzuri”, a menționat Sandu.

Șefa statului a mai spus că este nevoie de oameni mai pregătiți în multe instituții, iar pentru asta este nevoie de salarii mai bune, pentru că este o competiție pe piața muncii: „Marea majoritate a oamenilor se duc acolo unde salariile sunt mai mari și atunci când ele sunt mai mari în sectorul privat sau asociativ statul nu poate să atragă suficienți profesioniști, oameni care să poată să se miște repede, să învețe, în special acum, în procesul de integrare europeană. Avem de lucrat pe 35 de domenii în care legislația, procedurile, procesele R. Moldova trebuie ajustate la standardele UE. Asta înseamnă cunoștințe în profunzime de mediu, infrastructură, economie, domeniul competiție. Trebuie să consolidăm instituțiile statului cu oameni mai bine pregătiți, cu oameni mai bine motivați”.

Maia Sandu a subliniat că, în prezent, în instituțiile de stat sunt și oameni bine pregătiți, dar nu toți, iar cei din urmă ar trebui să plece.

Cei care nu sunt bine pregătiți și nu vor să lucreze trebuie să nu mai rămână în instituțiile statului. Nu e cazul să îi ținem de pomană acolo. Dar trebuie să consolidăm și procesele: să fie mai transparente, pentru ca instituțiile să fie la fel de bune ca în unele țări europene”, a adăugat președinta țării.

Șefa statului a oferit drept exemplu administrația prezidențială, unde, potrivit acesteia, la concursurile pentru funcțiile vacante nu întotdeauna se prezintă candidați suficienți de buni. Or, a subliniat șefa statului, aceasta își dorește angajați la fel de buni ca cei care lucrează cu omologii săi din Germania sau Franța.

Noi la Președinție pentru anumite funcții am anunțat de foarte multe ori concursuri și nu întotdeauna candidații care se prezintă sunt suficient de buni. Eu am nevoie ca oamenii care vin să lucreze cu mine să fie la fel de buni ca oamenii care lucrează cu președintele Emmanuel Macron sau cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. (…) Trebuie să oferim salarii normale, căci oamenii pot să muncească pe entuziasm 1-2 ani, dar ei oricum au necesități care trebuie satisfăcute. Noi vrem ca tinerii să vină la Președinție să lucreze și poate îi convingem că le place acolo și să rămână. Înțeleg că la salarii mici nu stau tinerii foarte mult, dar pentru cariera lor de mai departe este important ca să vină și să obțină experiență într-o instituție a statului”, a argumentat Maia Sandu.

***

Amintim că Guvernul a propus creșterea salariilor miniștrilor de aproape 2 ori, din 1 iunie. Astfel, dacă un ministru primește, în prezent, un salariul de 26.486 de lei, plus adaosul de 1.300 de lei de care beneficiază toți bugetarii, atunci după votul din Parlament, salariile acestora ar putea crește la 50.184 de lei. La sumă va fi adăugat și adausul de 1.300 de lei. Salariile miniștrilor vor depăși, astfel, leafa premierului, al șefului statului și al președintelui Parlamentului de aproape 2,5 ori.

Ultima dată, salariul brut al unui ministru a crescut la 1 ianuarie, de la 19.520 de lei la 27.790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult. În majorare intră și adaosul de 1.300 de lei, pe care-l primesc toți bugetarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

FLYONE lansează ruta directă Chișinău – Napoli, începând cu 15 iulie

Compania aeriană FLYONE anunță lansarea unei noi rute directe din Chișinău către Napoli, Italia, începând cu data de 15 iulie 2025. Zborurile vor fi operate de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri, oferind pasagerilor mai multă flexibilitate și confort în planificarea călătoriilor.

Această nouă conexiune aeriană vine ca răspuns la cererea în creștere pentru destinații turistice și familiale din sudul Italiei, dar și ca parte a angajamentului FLYONE de a extinde rețeaua de rute accesibile și eficiente.

„Suntem bucuroși să extindem rețeaua FLYONE cu această rută strategică către Napoli. Este o destinație care răspunde atât nevoilor turistice, cât și celor ale diasporei noastre din Italia. Ne dorim să aducem Moldova mai aproape de cetățenii ei, oriunde s-ar afla,” a declarat Mircea Maleca, Director General FLYONE.

La eveniment a partcipat și dl Armando Pascale, șef adjunct al misiunii Ambasadei Italiei în Republica Moldova: „Deschiderea acestei noi rute directe dintre Chișinău și Napoli este un pas semnificativ în sprijinul mobilității cetățenilor noștri și al întăririi legăturilor dintre Italia și Republica Moldova. Această conexiune aeriană va contribui nu doar la facilitarea călătoriilor pentru diaspora și turiști, ci și la aprofundarea relațiilor economice și culturale dintre regiunile noastre. Salutăm această inițiativă și felicităm compania FLYONE pentru implicare și viziune.”

O destinație strategică pentru diaspora moldovenească

Italia găzduiește una dintre cele mai mari comunități de moldoveni din diaspora, iar regiunea sudică, inclusiv orașul Napoli, reprezintă un punct important de legătură pentru numeroși cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți acolo. Noua rută vine astfel în sprijinul acestei comunități, facilitând legătura cu cei dragi de acasă, dar și călătoriile în scop personal sau profesional.

Napoli – o destinație plină de atracții

Napoli, situat pe coasta sudică a Italiei, este un oraș vibrant, plin de istorie, cultură și gastronomie autentică. Supranumit adesea „capitala sudului italian”, Napoli oferă o combinație unică de situri istorice, cum ar fi centrul vechi inclus în Patrimoniul UNESCO, și atracții naturale spectaculoase, precum Golful Napoli și proximitatea faimoaselor ruine de la Pompei și a vulcanului Vezuviu.

Totodată, Napoli este considerat locul de naștere al pizzei, iar bucătăria locală este un adevărat festin pentru gurmanzi.

Despre FLYONE

FLYONE (www.flyone.eu) a fost lansată în 2016 și a devenit cea mai mare companie aeriană din Moldova. FLYONE ARMENIA a fost lansată în 2021 și a devenit compania aeriană nr. 1 din Armenia în 2022.
În 2022, compania a devenit membră a Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).
În decembrie 2022, FLYONE Airlines SRL a primit certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și licența emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
În 2023, compania a reînnoit certificarea IOSA – cel mai înalt standard de siguranță în managementul operațional – și a atins 2 milioane de pasageri, lansând 14 rute noi și extinzând flota cu 3 aeronave.
În 2024, FLYONE a lansat două noi destinații: Praga și Manchester, răspunzând cererii în creștere și atingând un record de 2,4 milioane de pasageri.

FLYONE este cea mai dinamică companie aeriană din Republica Moldova, cu o rețea de destinații în continuă extindere și o flotă modernizată. Printre cele 39 de zboruri regulate și charter, FLYONE leagă Chișinăul de destinații populare precum: Stuttgart, Torino, Palma de Mallorca, Lyon, Bremen, Copenhaga, Alicante, Manchester, Praga, Dubai, Bologna, Roma, Milano, Berlin, Tbilisi, München, Larnaca, Frankfurt, Tel Aviv, Luton, Stansted, Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Düsseldorf, Nisa, Amsterdam, Barcelona, Tirana, Tunisia, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Tivat și Hurghada.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial: www.flyone.eu 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: